Håkan Bengtsson
Håkan Bengtsson får mellanlanda i Ronneby på väg till Arlanda. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Strejk påverkar flyg till och från Kalmar

0:28 min

Ingen lösning har nåtts i flygkonflikten mellan SAS och Unionen. Det innebär att strejken startar klockan 07.00 på måndagsmorgonen, skriver Transportföretagen i ett pressmeddelande.

"Vi är mycket besvikna på att det nu blir en strejk, men hoppas på en lösning under måndagen", säger Elisabeth Holming-Schiller, tillförordnad vd för Svenska Flygbranschen.

Strejken drabbar inrikes- och Finlandsflygningar, en av linjerna som påverkas är den mellan Kalmar och Arlanda.

– I går var det lite småpanik, säger Håkan Bengtsson som är en av resenärerna på Kalmar Öland Airport.

Han är på väg till ett EM i Ungern som en av ledarna för juniorlandslaget i luftgevärsskytte.

– Men nu ska det lösa sig. Vi går ner i Ronneby istället och sedan flyger vi vidare till Arlanda. 

Striden gäller främst löner och andra villkor för ett 30-tal kabinanställa i bemanningsföretaget GEC. Bolaget hyr ut personal till den brittiska lågprisflygjätten Flybe, som i sin tur anlitas av SAS.

Sent på söndagskvällen fick parterna ett bud som ska besvaras under måndagen.

Nästan samtliga kabinanställda är medlemmar i fackförbundet Unionen, som varslat om strejken. Fackets mål är att få GEC att teckna ett kollektivavtal, vilket bolaget och arbetsgivarsidan hittills vägrat att gå med på.

Bryter strejken ut berörs SAS-flyg på sträckorna mellan Arlanda och Kalmar, Visby, Åbo och Vasa. SAS har även hotat att lägga ner ett "stort antal regionallinjer" om konflikten bryter ut.

"Det är inte hållbart att flyga stora flygplan på dessa destinationer, varken miljömässigt eller ekonomiskt. En konflikt drabbar de frekventa resenärernas behov av täta avgångar och det kan också leda till att mindre orter förlorar sin viktiga flyglinje", heter det i ett uttalande från den skandinaviska flygjätten.

Parallellt bråkar även pilotfacket med GEC och Flybe om samma frågor. En övertidsblockad rullade i gång tidigare i veckan och strejk är varslad till på torsdag.

SAS uppfattning är att även samarbetspartner ska ha kollektivavtal, enligt bolagets beskrivning på hemsidan.

– Det blir en sväng ner till Ronneby, så vi får se hur det ser ut i Blekinge en runda, men vi har gott om tid, så det ska nog lösa sig, säger resenären Håkan Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista