Hälsocentralen i Mörbylånga.
Hälsocentralen i Mörbylånga. Foto: David Baujard/Sveriges Radio

Hälsocentralen i Mörbylånga kan stängas i sommar

Precis som tidigare kommer patienter då att få åka till Färjestaden istället
3:41 min

Hälsocentralen i Mörbylånga riskerar att hållas stängd i åtta veckor i sommar på grund av personalbrist. Men oroliga ölänningar ska få samma service som tidigare somrar, det lovar landstingsråd Jessica Rydell (MP).

Att hälsocentralen i Mörbylånga kan stängas under åtta veckor i sommar har tidigare bekräftats av basenhetschefen Lillemor Broling i Mörbylånga. Där kommer det i så fall att finnas distriktssköterska och man ska kunna serva äldreboendet med den hemsjukvård och hembesök som behövs. Den som ringer och vill boka tid hos en läkare får däremot åka till Färjestaden istället.

Men Jessica Rydell (MP), landstingsråd med ansvar för primärvård säger nu att hälsocentralen i Mörbylånga ska ha öppet i samma utsträckning som tidigare somrar. Det räcker inte att hälsocentralen Färjestaden är öppen. Hon säger att man från politiskt håll har förstått oron hos vårdtagarna på södra Öland.

– Jag tycker det är viktigt att vi kan ge den service som vi brukar ge varje år här på Öland även i år. Vi har gett i uppdrag till förvaltningen att de ska lösa det på ett bra sätt så att alla har service även i år, säger hon.

Men det har ännu inte har fattats några beslut om hur hälsocentralen i Mörbylånga ska ha öppet i sommar. Det är inte heller en fråga om sparkrav utan enbart brist på personal som det beror på, enligt Jessica Rydell.

– Det är ganska tidigt på året för att ha bemanningen helt klar. Vi har ett lite svårare läge med den egna bemanningen på grund av pensionsavgångar och föräldraledigheter. Sedan kommer ju sommaren att bemannas med vikarier och annan personal som går in, säger Jessica Rydell.

Förra sommaren var hälsocentralen i Mörbylånga stängd i bara fyra veckor. Eddie Forsman (M), landstingspolitiker från Borgholm har i en interpellation till landstingsfullmäktige ifrågasatt en stängning i åtta veckor. Det finns också ett missnöje bland vårdtagare på hälsocentralen i Mörbylånga när P4 Kalmar gör ett besök.

– Det känns jobbigt och under sommaren är det mycket aktiviteter och händer olyckor. Då måste man köra till Färjestaden och förra året slutade det med att jag tog min son till akuten istället, säger Camilla Frantzén som bor i närheten och i dag besöker hälsocentralen med sin son.

– Jag tycker hälsocentralen skulle vara öppen jämt. Det vore bäst för mig, säger Tage Nilsson från Albrunna.

Det är brist på både läkare och sjuksköterskor på sommaren. Problemet med läkarbrist ska nu lösas via extraannonsering efter personal i tidningar som Surfnytt och Ornitologernas tidskrift. Om det blir nödvändigt så kommer stafettläkare anlitas och det ska också annonseras på turistsajter på internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".