Kuvert med valsedel och Marie Nicholson.
Marie Nicholson (M) säger att ett beslut kommer i veckan. Foto: Leif Johansson & Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Folkomröstningen om skolorna i Vimmerby

Inget beslut om hotade skolor i Vimmerby

Marie Nicholson (M): Har diskuterat att avgå
1:29 min

Den politiska majoriteten i Vimmerby har ännu inte beslutat om man ska följa resultatet i folkomröstningen om de hotade landsbygdsskolorna eller inte.

På måndagskvällen var det meningen att majoriteten med Socialdemokraterna och Moderaterna skulle berätta hur de går vidare efter folkomröstningen där nästan 87 procent av de röstande ville behålla de hotade skolorna.

Men något svar fick vi inte, Marie Nicholson är gruppledare för Moderaterna i Vimmerby.

– Vi har delade meningar om hur vi ska gå vidare, därför behöver vi ytterligare tid på oss att diskutera. Men vi vill inte dra det här i långbänk utan vi vill komma till ett beslut den när veckan.

Under mötet var frågan hur majoriteten skulle gå vidare efter att deras förslag om skolnedläggningar fått tummen ner i folkomröstningen. Det var nästan 87 procent som röstade emot förslag et om att lägga ner skolorna.

Något svar kom dock inte. Oenigheten inom partierna om hur man ska gå vidare är stor och diskussionen går vidare. Vad resultatet blir vet vi alltså inte ännu, bara att alla alternativ, också att majoriteten avgår, finns på bordet.

– Det vi pratar om är framför allt att antingen gå vidare med det beslut vi redan tagit och verkställa skolnedläggningarna eller alternativ b som var att spara inom grundskolan motsvarande tio tjänster. Man kan också tänka sig att avgå och lämna över till oppositionen och låta dem driva igenom sin politik, eller ett kompromissförslag.

Har ni diskuterat att avgå?

– Ja det har vi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".