Ann-Karin Myklebostad
Ann-Karin Myklebostad. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Länets konstnärer ska få mer betalt

1:38 min

Länets konstnärer ska få bättre betalt i framtiden. Landstinget har planer på att höja kulturnämndens budget för att kunna leva upp till det så kallade MU-avtalet, helt enligt målet i länets gemensamma kulturplan.

Ann-Karin Myklebostad, som är konstnär med ateljé i Kalmar, har just skrivit kontrakt om en utställning i Emmaboda kommun.

– Jag blev jätteförvånad för jag behövde inte be om det. Så jag blev jätteglad, säger hon till P4 Kalmar.

– Förut har man fått en utställningsersättning på 2 000 kronor och lite till kanske, i bästa fall, om det finns några pengar kvar. Men jag har ställt ut utan att få någonting över huvud taget.

Den här gången får hon drygt 5 000 kronor för en utställning på biblioteket i Emmaboda kommun, där man alltså har börjat följa MU-avtalet helt enligt målet i länets gemensamma kulturplan.

Snart är det alltså dags också i landstinget. Förslaget från den rödgröna majoriteten i landstingsledningen är att kulturnämnden ska få 2,5 miljoner kronor mer i budget varje år för att klara det.

– Rättvist känns det som, att man ska få betalt för sitt arbete, säger Maria Ixcot Nilsson (S), kulturnämndens ordförande.

Men det är inte någon lön det handlar om. Ersättningen som man får enligt MU-avtalet ska åtminstone täcka utgifterna i samband med packning, transport och arbetet med att hänga en utställning till exempel.

Medverkans- och utställningsavtalet, som alltså förkortas MU, tecknades mellan staten och flera konstnärsorganisationer 2009. Och förutom att det ska garantera en skälig ersättning till konstnärerna ska det också bidra till en höjd kvalitet på projekten och att kommuner och landsting vågar satsa på konst som kanske inte alltid är särskilt kommersiell.

Ann-Karin Myklebostad erkänner att hon själv har varit dålig på att ha med sig avtalet i förhandlingar, sedan det infördes.

– Dåligt av mig, jag har inte satt mig in i det. Kanske beror det på att man är så van att jobba gratis..., säger hon, och skrattar. Men nu ska det bli ändring på det.

– Nu är det slut med att jobba gratis, nu ska jag ha betalt som alla andra.

Landstinget i Kalmar län planerar dessutom att sätta av en miljon kronor varje år för att länets kulturinstitutioner ska kunna ha kvar sina anställda med lönebidrag. Eftersom staten inte har räknat upp taket för lönebidrag har kulturinstitutionerna fått finansiera löneökningar med pengar från den egna verksamheten. Nu tänker landstinget ta över det ansvaret.

Beslut om de nya pengarna till länets kulturarbetare ska fattas i landstingsstyrelsen senare i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista