Kollage: Caroline Fryklund och Oscar Tyrberg, som både tävlar i crossfit.
Kollage: Caroline Fryklund och Oscar Tyrberg. Foto: Dominic Sandner/Ellen Tyrberg

Carro & Oscar laddar inför världens största crossfittävling

10 min

Nu till helgen drar Crossfit Games Open igång och två som laddat länge är Caroline Fryklund och Oscar Tyrberg från Kalmar. Hon är stjärnan som gör comeback – han är talangen som hoppas gå långt.

Hör dem berätta hur de tror det går – klicka på ljudet i artikeln.

Tusentals crossfitatleter från hela världen laddar just nu inför att Crossfit Games Open drar igång till helgen. Tävlingen är den första av två kvaltävlingar till stora Crossfit Games i Los Angeles, Kalifornien, i sommar – vilket kan liknas med VM i sammanhanget.

Caroline Fryklund, eller Carro som hon ofta kallas, tillhör redan världseliten och har tagit sig till Games i USA 2012 och 2013, men på grund av en knäskada har hon varit borta från tävlandet ett tag. Förra året opererades hon och nu är hon redo att göra comeback.

– Målet är att kvalificera mig till Regionals (nästa kvaltävling som kan liknas vid EM, reds anmärkn.) i första hand, säger hon.

Hur känns knäet?

– Nu sista tiden har det hållit bättre. Det är ändå ganska höga krav jag har på det och som det måste tåla. Det har gått upp och ner, men det känns bättre, det gör det.

Oscar Tyrberg är en 18-årig talang som även han väntas gå långt i tävlingen – åtminstone inom ett par år. Tävlingsvanan finns där, förra året representerade han Sverige i Nordiska mästerskapen i tyngdlyftning. Han valdes dessutom nyligen ut till att deltaga på ett läger i Spanien för de mest lovande unga crossfitutövarna i Europa.

– Det var en jättebra möjlighet att få träna med andra som satsar på att tävla och som är i samma ålder, säger han.

Och du kände att du låg bra till där?

– Absolut.

När nu Open drar igång innebär det att alla som är med, oavsett var i världen, genomför samma workout varje helg under fem veckor och registrerar resultatet på nätet. För Carolines och Oscars del handlar det sedan om att placera sig bland de 30 bästa i Europa för att få tävla vidare i Regionals – som kan liknas vid EM. Därifrån går sedan de tre bästa männen respektive kvinnorna vidare till Crossfit Games i Kalifornien.

Man vet aldrig på förhand vilka övningar som dyker upp i veckans workout, därför är det omöjligt att förbereda sig på annat sätt än att under lång tid bygga upp och nöta allt från tunga lyft till kondition och teknik. Det gäller alltså att vara allround-tränad. Enligt tävlingens egen definition är den som vinner Crossfit Games "the fittest on earth", det vill säga den mest vältränade på jorden.

Precis som Caroline hoppas Oscar på att ta sig vidare till Regionals, men det kanske inte händer just i år.

– Nej, det blir nog tufft, säger han men utesluter inte att det händer längre fram.

Och trots att hon tillhörde världseliten så sent som för några år sedan, tar inte heller Caroline något för givet:

– Det är ju ändå två år sedan jag tävlade senast och det blir tuffare konkurrens varje år. På tjejsidan har många blivit starkare, och där har jag inte kunnat hålla samma nivå eftersom jag inte kunnat träna det. Men jag hoppas ändå kunna bygga upp styrkan bra nu och stå mig bra i konkurrensen.

Följ hur det går för Caroline och Oscar via deras privata Instagramkonton: @carolinefryklund och @oscartyrberg

Vill du veta mer om vad crossfit är och hur det går till, hittar du det här (obs! extern länk).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista