Hotel Borgholm och Karin Fransson.
Hotel Borgholm och Karin Fransson får en stjärna i nya upplagan av Michelinguiden. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio & Jurek Holzer/SvD/TT

Hotell Borgholm får stjärna i Guide Michelin

Karin Fransson, köksmästare: "Ett internationellt erkännande"
1:12 min

På onsdagen presenterades vilka restauranger som får en stjärna i senaste upplagan av Guide Michelin. En av dem är Hotell Borgholm på Öland.

Fäviken Magasinet, nära Järpen i Jämtland, får två stjärnor i senaste upplagan av Guide Michelin. Det är första svenska restaurangen utanför Stockholm som belönas med två stjärnor.

Även Borgholm, Växjö och Tomelilla kan framöver stoltsera med stjärnmärkta restauranger. När den senaste upplagan av guiden presenterades i dag fick Hotell Borgholm, PM & Vänner i Växjö och Daniel Berlin i Skåne Tranås i Tomelilla varsin stjärna. Nya stjärnor i Sverige fick även Sushi Sho i Stockholm och Upper House i Göteborg.

– Vi har varit med i branschen länge och kämpat hårt, säger Karin Fransson, köksmästare på Hotell Borgholm.

Vad tänkte du när du fick beskedet?

– Det var väldigt speciellt. Vi fick ett samtal från England, man fattade inte att det var sant. Man blev nästan yr i huvudet.

Samtidigt fick både Norge och Danmark sina första trestjärniga restauranger, den högsta nivån i guiden: Maaemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn.

– Man kan säga att det är ett rekordår för den nordiska regionen, sade Michael Ellis, direktör för Guide Michelin när han presenterade årets upplaga i en webbsänd presskonferens i Köpenhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".