Kollage: Ica Maxi och telefonlur.
Kollage. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Ica tar avstånd från bluffsäljarna – polisanmäler

0:53 min

Ica tar avstånd från de tävlingar som telefonförsäljare använder för att försöka sälja paket i Kalmar län just nu. "Vi försöker komma åt de här aktörerna" säger Icas presschef Ola Fernvall.

Ett stort antal av P4 Kalmars lyssnare har hört av sig med liknande berättelser: telefonförsäljare har ringt upp och berättat att man är med i en tävling där man kan vinna presentkort att handla för hos Ica Maxi. Men för att delta måste kunden först beställa ett paket för 190 kronor på posten.

– Vi tycker naturligtvis att det här är fruktansvärt tråkigt för alla som utsätts för det här, säger Icas presschef Ola Fernvall.

– Vi känner oss också drabbade, eftersom vårt varumärke dras in i brottslig verksamhet.

Ica har nämligen ingenting med telefonförsäljningen att göra. De polisanmäler också fall där försäljare dragit nytta av Icas varumärke.

– Vi försöker hitta de här företagen och spåra dem, men ofta finns det inga legitima företag bakom de här telefonnumren, utan det är så kallade brevlådeföretag. Ibland kan man spåra dem till någon ödetomt.

Minst ett av fallen i Kalmar län är polisanmälda. Det handlar om en kvinna i 70-årsåldern som själv genomskådade att säljsamtalet inte kom från Ica.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista