Migrationsverket och korridor.
Foto: Sveriges Radio
P4 Kalmar granskar

Migrationsverket ska utreda böter på asylboenden

1:33 min

Att personal på asylboenden tar ut böter från asylsökande som bryter mot ordningsregler eller gör inspektioner på rummen utan tillåtelse, är inte okej enligt Migrationsverket.

Migrationsverket ska utreda saken, efter P4 Kalmars avslöjande.

Jan Ekdahl är sektionschef på Migrationsverket i och han säger att böter inte är tillåtet:

– Jag tycker att det är väldigt olämpligt om det är så som det har beskrivits, säger han.

Asylsökande i Nybro har berättat för P4 Kalmar om att de kan tvingas betala böter om de bryter mot boendets regler, till exempel om de har en tallrik på rummet eller röker på balkongen.

Mohamad Rakan Aljer berättar också om hur personal kan gå in på rummet utan tillåtelse.

– De gör kontroll på rummet. De knackar på dörren tre gånger och svarar ingen öppnar de. Det är inte respekt, säger han.

På flera asylboenden i Kalmar län förekommer den här typen av inspektioner, där personal går in utan tillåtelse från de boende för att kontrollera rummen.

En person som driver ett asylboende i Kalmar län och som vill vara anonym säger till P4 Kalmar att det kan vara svårt att få de asylsökande att följa ordningsreglerna och menar att det ibland inte finns några alternativ till att gå in utan tillåtelse i rummen.

– Då tycker jag att entreprenören måste fundera ut hur man ska hantera den frågan, säger Jan Ekdahl på Migrationsverket.

– Vi har också tankar på att vi måste utöka vår närvaro på boendena så att den asylsökande har lättare att komma i kontakt med oss så att vi kan ta del av den här kritiken.

Så ni har också ett ansvar i det här?

– Ja det har vi, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista