Inställda flyg på dataskärmar.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Pilotstrejk ställer in plan från Kalmar

0:51 min

En ny flygstrejk påverkar nu Kalmar. Den här gången är det piloter som är anställda hos bemanningsföretaget GEC som strejkar för att få kollektivavtal – och bli serverade varm mat ombord.

Piloterna som är medlemmar i Svensk pilotförening flyger för SAS, som nu tvingas ställa in avgångar från Arlanda till Kalmar – och avgångar åt andra hållet, från Kalmar till Arlanda.

Grundfrågan gäller ett helt nytt kollektivavtal med många olika detaljer, mellan Svensk Pilotförening och det brittiska bemanningsföretaget Global Employer Company, GEC. Det företaget hyr ut piloter till det brittiska flygbolaget Flybe, som anlitas av SAS och många andra flygbolag på vissa linjer.

Tidigare i veckan var det kabinanställda hos företaget GEC som gick ut i strejk men den konflikten löste sig efter knappt två dagar.

  • SAS flight SK195/196 med ordinarie ankomsttid till Kalmar 15.50 och avgångstid 16.15 till Stockholm Arlanda, är inställd.
  • SAS flight SK197 som skulle ha landat i Kalmar 19.00 är inställd.
  • SAS flight SK198 med avgångstid 19.20 från Kalmar ersätts med buss från Kalmar Öland Airport klockan 19.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista