Mafé.
Mafé. Foto: Annica Triberg

Recept: Mafé – kycklinggryta

En traditionell kycklinggryta från Senegal, som även kan göras på lamm eller biff. Vill du ha den vegetarisk, lägg till fler grönsaker i stället för kycklingen och byt ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong.

Till 4 personer.

Du behöver:

  • 800 g kycklingklubbor
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3-4 vitlöksklyftor, finhackade
  • ½ tsk malen ingefära
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 cocktailtomater
  • 1-2 sötpotatisar eller annan rotfrukt
  • ¾ dl vatten + 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 dl jordnötssmör
  • 1 stor aubergine, halverade rundlar
  • salt, peppar  
  • olja att fräsa i

Till servering:

  • 1 dl osaltade jordnötter
  • ris

Fräs kyckling, lök och vitlök i lite olja i en tjockbottnad kastrull.

Tillsätt allt utom aubergine och låt puttra i en halvtimme med lockat på glänt. Blir det för tjockt, tillsätt en aning vatten. Ser grytan för vattnig ut, sjud utan lock en stund.

Vänd ner aubergineskivorna och sjud vidare i ungefär en kvart, tills auberginen är mjuk och kycklingen är mör.

Smaka av med salt och peppar.

Koka under tiden ris.

Strö de osaltade jordnötterna över och servera med ris.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".