Zlatan Ibrahimovic. Foto: Björn Lindgren/TT
Zlatan Ibrahimovic. Foto: Björn Lindgren/TT

Zorry Öland, Zlatans landslag kommer inte hit

0:35 min

Nu står det klart: fotbollslandslaget med Zlatan Ibrahimovic i spetsen kommer inte till Färjestaden på Öland för sitt läger inför EM.

I dag presenterade fotbollsförbundet att man istället lägger lägret i Båstad i månadsskiftet mellan maj och juni. Det som fällde avgörandet var var de sista träningslandskamperna inför EM skulle spelas. Sedan tidigare var det klart att den mot Wales den 5 juni spelas på Friends arena och nu har förbundet bestämt att matchen mot Slovenien den 30 maj ska spelas i Malmö.

– Det har handlat om att få ihop landskampsplaneringen. Vi ska spela två matcher hemma innan EM och vi har känt att vi inte vill lägga dem på samma ställe. Malmö var en bra plats och då var det en geografisk fördel att lägga lägret i Skåne, säger Göran Havik, projektledare för internationella evenemang på Svenska fotbollförbundet.

Han betonar samtidigt att alternativet att lägga lägret i Färjestaden på Öland och träna på den nya arenan i Kalmar varit väldigt bra och att samarbetet med Destination Kalmar och Kalmar FF varit utmärkt.

– Vi har haft två utmärkta koncept i Kalmar och Båstad att välja mellan, men logistiken har väldigt stor betydelse.

Tidigare har det spelats U21-matcher i Kalmar, och 2013 spelades flera matcher i dam-EM på den nya arenan. I nuläget förs inga konkreta diskussioner om att lägga nya landskamper i Kalmar, men det är något som Göran Havik gärna ser blir verklighet i framtiden.

– Det finns inget konkret i dag, men vi är jättenöjda med koncept och idéer från Kalmar och vi vill försöka hitta något att samarbeta om.

Ett hinder för att Kalmar ska få stora matcher i framtiden är att regionen är något av en avkrok, med långa avstånd till större städer och flygplatser.

– Med tävlingsmatcher är det så att Uefa har krav på att spelorten får vara max två timmar från en internationell flygplats om inte motståndarna accepterar något annat och i 99 fall av 100 gör de inte det. Herrlandskamper är inte riktigt aktuellt heller eftersom att arenan inte är tillräckligt bra. Men det finns vänskapslandskamper och så också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista