Poliser och dörr.
Foto: Sveriges Radio

Enkät visar: störst oro för bostadsinbrott

Förtroendet för polisen ökar
1:30 min

Polisen i Kalmar län presenterade sin trygghetsundersökning i dag. Den visade att oron för en del brott ökar samtidigt som förtroendet för polisen tycks öka.

I enkäten har medborgare svarat på om de känner sig trygga eller inte i samhället och om oron för att utsättas för olika brott. Detta under en tid med både mord och sexuella trakasserier i Kalmar län:

– Det påverkade sannolikt inte undersökningen, i alla fall inte händelserna under nyårsnatten. När det gäller mord och grövre brott så har det visat sig att det inte påverkar utfallet negativt utan det är andra brott som gör, säger Klas Eriksson, verksamhetscontroller.

Störst oro verkar finnas för att utsättas för bostadsinbrott:

– Det kan bero på flera faktorer. Dels hur polisen kommunicerar ut händelser och ickehändelser, hur media rapporterar och hur diskussionen förs på sociala medier.

Undersökningen visar även att de som anser att polisen inte bryr sig om lokala problem minskar. Och att oron för vissa brott ökar.

– Man måste nog titta på vad det är som folk känner sig mest missnöjda med kring polisens arbete och vad vi kan göra bättre.

Generellt tycks medborgarna i Ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga känna sig trygga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".