"Pappa Dallas" framför aktivitetshuset Frysdisken i Nybro.
1 av 3
"Pappa Dallas" framför aktiviteshuset Frysdisken i Nybro. Foto: David Baujard/Sveriges radio.
Yasin och Ibrahim Aziz spelar fotboll utanför Frysdisken i Nybro.
2 av 3
Yasin och Ibrahim Aziz spelar fotboll utanför Frysdisken i Nybro. Foto: David Baujard/Sveriges radio.
Allaktivitetshuset Frysdisken i området Kungshall i Nybro.
3 av 3
Allaktivitetshuset Frysdisken i området Kungshall i Nybro. Foto: David Baujard/Sveriges radio.

"Pappa Dallas" fick ungdomarna att lyssna

6:49 min

Han är känd som "Dallas" från Rosengård i Malmö och han älskas och respekteras av ungdomarna där. Vid sitt besök i aktivitetshuset Frysdisken i Kungshall i Nybro berättade han om sitt arbete. 

Det var genom Smålandsidrotten som Diabaté Dialy Mory, eller "Dallas" kom på besök till aktivitetshuset Frysdisken för att berätta om sitt arbete i Rosengård.

Frysdisken har blivit en mötesplats för ungdomarna i det mångkulturella Kungshallsområdet i Nybro.

"Dallas" har i över 40 års tid arbetat med ungdomar som fritidsledare och som tränare i den lokala boxningsklubben i Rosengård. Många i klubben betraktar honom som en extrapappa och därför är han mest känd som "Pappa Dallas" i Malmöstadsdelen.

Det var en väldigt färgstark personlighet med mängder av erfarenheter och med en stor portion humor som träffade ungdomarna i Nybro. "Dallas" möter nu många ungdomar som tvingats fly hit från krig och fattigdom och försöker hjälpa dem att finna sin plats i samhället.

Hans budskap är att vi måste prata mer med ungdomar istället för till dem. För om du pratar med ungdomar på deras eget språk så vinner du deras förtroende:

– Låt oss mötas. Det jag har gjort är att möta ungdomarna på lika villkor och försöka omvandla deras problem till mina egna problem för att se hur jag skulle ha löst det. Det skulle ha kunnat hänt mig. Skulle jag kunna ha gjort den resan som dem har gjort? säger "Dallas".

Boxning handlar om disciplin, enligt "Pappa Dallas" och att lära sig det är en del av att bli vuxen och något som barnen här kan behöva. För när det gäller att integrera ungdomar i samhället så tror Dallas på idrotten som ett viktigt hjälpmedel:

– Allt föreningsliv är bra för ett samhälle. Jag brukar nämna Drottning Kristina som sade "ett rikes välgång och fall beror på ungdomens uppforstran". I en förening lär du dig väldigt många goda saker.

Dallas kom till Sverige från Senegal för 52 år sedan och har jobbat med ungdomar i över 40 år.

I dag är han pensionär - men arbetet som hela Rosengårds extrapappa tar aldrig slut. Han ägnar fortfarande fem dagar i veckan åt att träna upp sina ungdomar.

Han säger att han fått mycket kärlek tillbaka och att det berikat hans liv. Men han tror också att många invandrarungdomar inte har någon att prata med och det gör att många saknar hopp:

– Hopp om att någon bryr sig om dem. Om någon bryr sig så har du öppnat upp dörren till den ungdomen. Alla behöver en ledsagare. Vi ska inte döma utan man får börja med att jobba med den individen som gör fel, säger han.

På boxningsklubben BK Puma i Nybro är det Urpo Palmén som tränar ungdomarna. Han tror att sporten är en väg in i samhället för de unga där.

– Det uppfostrar, man lär sig disciplin och samtidigt kamratskap och socialt umgänge. Sedan är det lättare att komma in och lära känna svenska ungdomar om man är invandrare. Man börjar respektera varandra och märker att vi alla är människor, säger Urpo Palmén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista