Butiken I Blankaholm. Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio.
Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio.

Många butiker blir utan statligt stöd

1:27 min

Många butiker på småorter i Kalmar län hade hoppats få del av ett statligt stöd. Men som det ser ut nu blir det bara tre affärer som får hjälp.

En av dem är lanthandeln i Blankaholm söder om Västervik. Kerstin Malmberg är volontär i affären och säger att det här stödet betyder mycket:

– Det är väldigt viktigt. Nu kan vi investera i sådant som vi behöver som man inte kunnat göra förut. Det känns väldigt bra.

I hela landet har affärer i glesbygd försvunnit i en rasande takt. Därför satsar regeringen på ett stöd. För Blankaholms del handlar det om 100 000 kronor om året i några år – eller kanske till och med lite mer än så.

Förutom dem så verkar det som om affärerna i Gullabo och Orrefors också kan få del av stödet.

Inget är säkert innan beslut om utbetalning tagits.

De flesta affärerna i Kalmar län blir utan stöd, för reglerna är strikta. Ligger två små affärer mindre än 1,5 mil från varandra får ingen av dem stöd.

Det betyder att flera småorter i länet kan bli av med sina affärer. Många handlare menar att de är på gränsen och att de allvarligt funderar på att ge upp. En stängd affär innebär ett slag mot samhället.

– Det är många komponenter som måste ihop, säger Sonja Hedman Folke som är samhällsföreningens ordförande i Blankaholm.

– Affären är en väldigt viktig mittpunkt och mötesplats för att få hit nyinflyttade, för att de gamla ska ha möjlighet att ha nära till affären. Och med det är stödet kan vi säga att vi finns kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista