Mönsteråsare stolt över sin mellanakt i Melodifestivalen

3:43 min

Mellanakten i lördagens Melodifestival, Hela Sveriges sång, har väckt många reaktioner på sociala medier. Mönsteråssonen Karl-Johan Ankarblom, som arrangerat musiken i numret, är överväldigad.

– Vi ville få reaktioner och tänkte att det kommer nog. Men det som har hänt senaste dygnet överträffar allt. Jag fattar ingenting, skrattar Karl-Johan Ankarblom.

I början av december förra året fick Karl-Johan Ankarblom frågan om han kunde göra ett shownummer med just visionen att visa det mångkulturella Sverige.

– Min huvudvärk har varit att få ihop en helhet med så många olika sånger. Det var lite andra låtar på förslag. Jag ville få till en jämnhet som höll genom hela numret. Att vi lyckades med det är jag väldigt glad för.

Mellanakten har inte bara hyllats. På sociala medier har rasister och nättroll gått till attack då de känner sig kränkta av att höra den svenska nationalsången mixad med folksånger på andra språk.

– En poäng var att lura ut trollen i ljuset så att de stelnar och spricker, säger Karl-Johan Ankarblom som inte besväras alls att ha blivit anklagad för att ha förstört Du gamla du fria.

– Melodifestivalen har blivit ett forum där många fler känner sig hemma. Därför var det självklart att även få med Jon Henrik Fjällgren med sin jojk.

Med Hela Sveriges sång fick Karl-Johan Ankarblom ett andra genombrott i Melodifestivalsammanhang. För två år sedan gjorde han en version av Loreens Euforia i mellanakten av Eurovision song Contest.

– I mitt huvud var detta en uppföljare. Samma team är inblandat.

Karl-Johan Ankarblom passar också på att hälsa till sina gamla musiklärare hemma i Mönsterås, som han tillskriver en stor del av sin framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista