Mordet i Midgård. Den misstänkte mördaren med maskerat ansike.
Den misstänkte mördaren ska ha utnyttjat en kvinna som mordoffret älskade. Foto: Polisen/Sveriges Radio
Mordet i Midgård i Västervik

Huvudmannen fälls för det brutala mordet

1:40 min

Göta hovrätt fastställer tingsrättens dom mot de män som åtalats för mord på en 34-årig man i stadsdelen Midgård i Västervik 2014. Den misstänkte huvudmannen fälls och döms till livstids fängelse och utvisning, medan hans nära släkting frias.

Det var sent på natten den 14 september som huvudmannen enligt hovrätten sökte upp den 34-årige mannen i hans hem i stadsdelen Midgård i Västervik. Där jagades han och sköts i ryggen. Efter mordet misshandlades kroppen så att den fick svåra skador i ansiktet.

Bakgrunden till mordet var att 34-åringen hade försökt hjälpa en kvinna som hamnat i huvudmannens klor. 34-åringen gjorde det genom att berätta om huvudmannens människosmugglingsverksamhet och också om att han behandlade kvinnan illa på Facebook. Det blev för mycket för huvudmannen som åkte till Västervik och mördade 34-åringen, enligt hovrättens dom.

Huvudmannen döms dessutom för att ha misshandlat och våldtagit kvinnan – och för att ha ägnat sig åt människosmuggling.

Åklagaren har inte haft någon bevisning som direkt binder huvudmannen vid mordet, men däremot en mängd indirekt bevisning. Hovrätten avfärdar de två gärningsmän som den misstänkte huvudmannen pekat ut och dömer honom alltså till livstids fängelse och utvisning. Mordet anses mycket brutalt och skändningen av kroppen bidrar också till det långa straffet.

Trots att vittnen berättat att de sett två personer på mordplatsen har man inte kunnat leda i bevis vem den andra gärningsmannen är. Bevisningen mot huvudmannens nära släkting håller inte enligt hovrätten, som friar honom. Däremot fälls den kvinna som varit åtalad för delaktighet i människosmugglingen och hon får villkorlig dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista