Utställningen Liv i slöjd visar bland annat upp världens minsta hyvelbänk.
Utställningen Liv i slöjd visar bland annat upp världens minsta hyvelbänk. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Slöjd får liv i utställning på Virserums konsthall

1:36 min

Det går att syssla med slöjd trots att man bor i stan och lever ett modernt liv på många sätt. Det visar en utställning på Virserums konsthall.

– Vi har försökt bygga upp ett lägenhetskök och med köksbordet i centrum har vi en liten, liten hyvelbänk som man kan fästa i sitt köksbord. Och jag tror inte alla vet om att det finns de här möjligheterna för ett kompakt hem, säger Carolina Jonsson som är utställningsproducent.

Den lilla kvadratiska hyvelbänken är en uppfinning från Stockaryd i Småland som man fäster enkelt med en tving i bordsskivan. Den är världens minsta, och bara ett av alla redskap och föremål som visas i Liv i Slöjd, en utställning som pågår till början av augusti i Virserums konsthall.

Förutom lägenhetsköket har de också byggt upp ett mer klassiskt slöjdarhem där i princip allting är handgjort – allt från den murade spisen till stolarna och kökslampan. En annan synvinkel på slöjden i den här utställningen är diskussionen om ett liv i hållbarhet.

– Det är så enkelt: Vill du ha en plastslev eller en träslev? frågar Carolina Jonsson, och syftar på hållbarheten.

– Träsleven har en kortare produktionsresa, medan plastsleven troligtvis görs av olja och när den går sönder kan du inte använda den mer. Träsleven kan bli kompost eller du kan ha den till ved.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista