Handväverskan Elin Kindberg.
Handväverskan Elin Kindberg. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Elin Kindberg - handväverska från Mörtfors

8:43 min

Elin Kindberg som bor strax utanför Mörtfors norr om Oskarshamn har valt en ovanlig yrkesbana. Hon är utbildad handväverska och driver sedan ett par år det egna företaget Kindbergskan.

– Jag känner mig ganska ensam i det jag gör här, säger Elin Kindberg som bor ganska ensligt på en liten gård vid sjön Maren.

Gården hyr hon tillsammans med sin pojkvän sedan ett år tillbaka. Men känslan av ensamhet beror också på att hon är ganska unik i sitt slag. Elin Kindberg, som är 28 år, har gått tre års utbildning i traditionell handvävning på Hemslöjdens gård Sätergläntan i Dalarna. Hon gick ut 2012 och sedan dess har hon kombinerat olika lärarvikariat med det egna företaget.

Varje måndag arbetar hon vid vävstolen, just den här dagen ska hon börja med ett tyg som Hemslöjden i Linköping har beställt. En rutig dräll, som bygger på ett traditionellt östgötskt mönster.

– Det finns jättemånga som håller på med historiskt återskapande och de vill ofta ha textilier som är så historiska som möjligt. På muséer och hemslöjdsbutikerna, de få som vi har kvar.

Ett problem är dock att det fortfarande finns en del äldre väverskor som jobbar mer eller mindre ideellt för många kunder. Men så småningom hoppas hon kunna utöka verksamheten och skaffa en ateljé utanför gården.

– Det är ju mycket slit och släng i dag men samtidigt är det många som kommer på det och försöker vända det och ta tillbaka slöjden, säger Elin Kindberg.

Slöjd och hantverk har blivit trendigt. Det stickas och virkas och pysslas i en hel del unga, moderna hem. Och även om det inte finns någon butik kvar här för försäljning av yrkesverksamma slöjdare så lever Hemslöjdens förening i Kalmar län vidare. De driver bland annat kurser för vuxna och slöjdklubbar för barn och ungdomar. Och föreningen Sydostvävarna har fått flera nya medlemmar de sista åren.

Elin Kindbergs nätverk är utspritt över hela landet sedan hon gick ut sin utbildning på Sätergläntan.

– Det rullar på, det är klart att man sliter sitt hår någon gång men det är mycket skaparglädje som driver oss framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista