Personalen på barn- och ungdomshälsan i Västervik skickar i väg en hjärtformad röd lykta.
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

"Kraft och värme att hämta när det svider i hjärtat"

Barn- och ungdomshälsan finns nu också i Västervik
1:26 min

Barn och ungdomar med lättare psykisk ohälsa kan nu få hjälp också i de norra delarna av Kalmar län – i och med att Barn- och ungdomshälsan är på plats i Västervik.

Anders Rönnberg är en av de psykologer som anställts i Västervik.

– Det här har saknats. Första linjen. En hälsocentral för psykologiska problem.

Flera P4 Kalmar pratar med när Barn- och ungdomshälsan i Västervik invigdes under måndagen att den psykiska ohälsan bland unga ökar och att det finns ett behov. Magdalena Ståhle som är verksamhetschef för Barn- och ungdomshälsan i länet.

– Vilsenheten är stor i dag. Och det kan räcka med något eller några samtal. Vi säger att fem samtal kan man bli avhjälpt med.

Hon säger att det för många föräldrar och barn och unga som hittills fått hjälp är en aha-upplevelse att det inte är så farligt. 

Till Barn- och ungdomshälsan är föräldrarna eller ungdomarna själva som hör av sig, det behövs ingen remiss och väntetiden är inte lång, max två veckor. Man är noga att påpeka att det inte handlar om att ställa diagnoser, medicinera eller utreda, utan samtal. Behöver man mer hjälp hänvisas man istället till barn- och ungdomspsykiatrin.

Så vilken typ av lättare psykisk ohälsa är det då det handlar om?

– Vanligaste är någon lättare ångestproblematik. Att man är orolig för något. Att man inte vågar svara i skolan. Yngre barn kanske är oroliga för att vara borta från sina föräldrar, säger Anders Rönnberg. 

Det kan vara ganska lätt att hjälpa de här barnen menar han, men det har stor påverkan på deras vardag. 

I Västervik har psykologer och socionomer anställts. Fem heltidstjänster som ska täcka de fem kommunerna i norr. Man har huvudsätet i Västervik, men kommer vara mycket mobila och finnas på hälsocentralerna också i de andra kommunerna. Från att man ringer och vill komma tar det cirka två veckor innan man får tid. För det är viktigt att vara nära och att snabbt ta emot.

– Lättillgängligheten är viktigt och det är egenremiss som gäller, det är föräldrar som ringer och familjer som vi tar emot. 

På invigningen i Västervik i dag släpptes röda lyktor i form av hjärtan upp i skyn över den klarblå himlen. Symboler för att det för hela norra länet nu finns kraft och värme att hämta om det svider i hjärtat sa Magdalena Ståhle i sitt invigningstal.

För landstinget kostar verksamheten i hela länet tio miljoner kronor om året. Väl använda pengar säger landstingsrådet Jessica Rydell (MP).

– Det psykiska ohälsan ökar i samhället, inte minns bland barn och unga. så det här är jätteviktig verksamhet som vi sett fram emot att få i gång. 

Våren 2015 startade verksamheten i Kalmar för barn och unga i kommunerna i södra länsdelen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".