Grön valsedel med alternativ B i folkomröstningen i Vimmerby 2016 där man väljer att bevara skolorna på landsbygden.
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Nya sparkrav hotar skolorna i Vimmerby kommun

3:51 min

Skolorna i Gullringen och Djursdala i Vimmerby kommun får vara kvar – mer osäkert är det om förskolan i Pelarne kommer att räddas.

Kommunalrådet Tomas Petersson (M) lovar inget nu när sparbetinget har vuxit:

– Att mer pengar än vi tidigare trott ska sparas är en följdeffekt av att skolorna ska vara kvar. Det hade vi inte räknat med, säger han.

Petersson måste tillsammans med övriga partier i Vimmerby hitta andra besparingar än man tänkte från början. Detta eftersom man har valt att gå på folkomröstningens tydliga linje; bevara skolorna!

I den processen går ingenting säkert. Tomas Petersson håller alla dörrar öppna för besparingar – till och med förskolan i Pelarne. Genom att lägga ner just den förskolan går man i så fall mot folkviljan.

När den politiska processen kring vilket besparingsförslag som ska gälla är klar vet ingen. Långa förhandlingar väntas.

Om inga andra besparingsförslag finns att lägga, finns det till och med en risk att skolorna i Djursdala och Gullringen trots allt inte blir kvar. Någonstans måste pengarna som ska sparas hittas.

Klicka på ljudet i artikeln för att höra hela intervjun med kommunalrådet Tomas Petersson (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista