Lastbil som kör vatten över Ölandsbron.
Lastbil som kör vatten över Ölandsbron. Foto: Privat.

258 kubik vatten körs över Ölandsbron per dag

1:31 min

Vattenbristen på Öland vållar problem för många. Krisen har gått så långt att det nu är skytteltrafik mellan Öland och Kalmar för att transportera vatten.

Johan Gustafssons åkeri kör sex rundor varje dag, för att underlätta situationen på Öland.

– Vi tankar med Kalmar Vattens pumpar och använder våra egna pumpar när vi lossar här i Tveta. Som det är nu så kör vi sex rundor per dag, med 43 kubik per lass, säger Johan Gustafsson.

Det är hektiska dagar för Johan Gustafsson och hans åkeri som förser stora delar av Öland med vatten. Vattenbristen som hägrar på ön för tillfället beskrivs som historisk.

Arne Gustafsson, som bor på Öland, har aldrig varit med om något liknande och många av hans grannars brunnar är helt tomma.

– Jag har varit med i 26-27 år och jag har aldrig varit med om något liknande. Bekymret är ju att vi har mycket lantbrukare som gör åt väldigt mycket vatten och där går ju pumparna på sommaren. Och väldigt många timmar på dagen, säger Arne Gustafsson.

För Johan Gustafsson och åkeriet är det snart dags för sista rundan för den här dagen – men i längden håller inte det. Det måste bli en förändring.

– Att köra vatten är för att lösa det mest akuta. Kommunen kanske bör se om det går att göra på något annat vis, avsalta vatten eller på något annat vis, säger Johan Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista