Moa Brändström. Foto: Helena Strömblad/Sveriges Radio
Moa Brändström. Foto: Helena Strömblad/Sveriges Radio

Hon ska hitta hem åt nyanlända i Kalmar län

1:26 min

I dag träder en ny lag i kraft som kräver att varje kommun ska ordna bostad åt alla nyanlända som fått uppehållstillstånd.

Moa Brändström är integrationsutvecklare på Länsstyrelsen i Kalmar län och hon menar att det är viktigt att kommunerna ser på det hela långsiktigt – och redan nu börjar planera för framtiden.

Men framför allt är det viktigt att sätta sig in i lagen.

– Om man tänker specifikt kring lagen så är den relativt ny så det gäller att få en förståelse för vad den innebär och hur den påverkar planeringen och mottagandet i kommunen framöver. Man måste ha beredskap för boende åt ett visst antal personer utifrån den här planeringen då, säger Moa Brändström.

I Kalmar län kommer 377 nyanlända få uppehållstillstånd i år – en siffra som är mindre än hälften jämfört med i fjol. Därför tror Moa Brändström att det största arbetet ligger i att förbereda och se över bostadsmöjligheterna för kommande år, då siffran förväntas öka.

Dzenita Abaza (S), kommunalråd i Kalmar, menar att det kommer bli en utmaning för Kalmar och att det krävs hårt arbete för att lösa bostadsfrågan, som redan är ett problem i Kalmar.

– När det gäller just Kalmar är bostadsbristen självklart ett problem jag kan se, det blir verkligen en utmaning att ta emot alla, säger hon.

– Vi tittar hela tiden på vilket sätt vi kan producera så snabbt som möjligt. Hur det blir, när det blir, kan jag inte svara på just nu. Men det pågår ett arbete just nu, säger Dzenita Abaza.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista