Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Kurdisk lammgryta och saffransris

Publicerat onsdag 2 mars 2016 kl 09.28
Lammgryta och saffransris från Kurdistan.
Lammgryta och saffransris från Kurdistan. Foto: Annica Triberg/Sveriges Radio

När Annica Triberg hälsar på Sara Lindgren i hennes kök, lagar hon lammgryta och saffransris från sitt hemland Kurdistan.

Vill du prova att laga det hemma? Här är receptet!

Lammgryta från Kurdistan

”Vänta med att salta tills på slutet”, tipsar Sara Lindgren när hon lagar familjereceptet från Kurdistan. ”Saltar du i börjar blir köttet segt, i stället för mört.” Torkad lime hittar du i butiker specialiserade på utländsk mat. Till 6 personer.

Du behöver:

1 kg lammstek med ben, i skivor

2 auberginer, i skivor

2 gula lökar, i skivor

4 tomater, i skivor

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad basilika

2 tsk madrascurry

2 tärningar köttbuljong

2 rågade msk tomatpuré

2 torkade lime, stick hål med gaffel

1 tsk malen kanel

rapsolja att steka i

salt, peppar

Till servering:

kurdiskt ris (se recept)

blandad sallad med granatäpple

Så gör du:

Skär bort överflödigt fett från lammköttet.

Stek aubergine, lök och tomat i rapsolja i en gryta. Ta upp, låt rinna av på papper och lägg åt sidan.

Lägg ner lammköttet. Stek så att det får lite yta. Tillsätt timjan, basilika och curry. Slå på 1 dl kokande vatten. Rör om och låt puttra i 15-20 minuter. Slå på mer kokande vatten så det precis täcker, tillsätt torkad lime, lägg på ett lock och sänk värmen. Låt småkoka i en halvtimme, sänk sedan värmen ytterligare tills det precis kokar och låt stå i 1 timme.

Smula ner buljongtärningarna och tillsätt tomatpuré. Låt puttra i ca 1 timme till, eller tills köttet är riktigt mört. Vänd ner kanel och de stekta grönsakerna en kvart innan du ska servera. Smaka av med salt och peppar, om det behövs. Lägg upp och servera med ris. En sallad med granatäpple är gott till också.

Kurdiskt saffransris

Ett vackert och smakrikt ris som du lagar medan lammgrytan puttrar. Berberisbär hittar du i butiker specialiserade på utländsk mat. Är de mycket hårda kan du behöva blötlägga dem först. Till 6 personer.

Du behöver:

6 port basmatiris

kallt vatten + 1 tsk salt

1 dl rapsolja + olja till kastrullen

1 dl torkade berberisbär + 1 tsk socker

smör att steka i

1 pkt saffran (1/2 g) + en nypa strösocker

Så gör du:

Blötlägg riset i kallt saltat vatten så det täcker i en timme.

Häll av vattnet. Slå på generöst med kokande vatten, ungefär som till spagetti, och rör om. Koka tills riset är lite mjukt, men fortfarande har tuggmotstånd kvar. Sila av vattnet.

Bottna kastrullen med lite rapsolja och lägg tillbaka riset.

Knyt en kökshandduk runt locket och lägg på locket. Sänk värmen till medel i ca 5 minuter, sänk därefter till låg värme och låt stå i 20-25 minuter.

Smörstek undertiden berberisbären, tillsätt sockret.

Mortla saffran och socker och slå på bären. Rör om och puttra en stund till. Ta undan lite av smöret.

Öppna försiktigt locket till riset. När det ångar om riset så är det klart.

Värm 1 dl rapsolja och slå det över riset. Blanda försiktigt.

Blanda lite av riset med saffranssmöret, så att riset blir vackert gult. Lägg upp resten av riset och dekorera med saffransris och berberisbär.

Servera till lammgrytan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".