Avspärrat område i Berga centrum.
Avspärrning vid platsen där det blev en mindre brand i höstas. Foto: Mari Strålman/Sveriges Radio

Två inför rätta för brinnande föremål i Berga centrum

1:37 min

Rättegången mot de två killar som misstänks för att ha eldat på en byggnad i Berga centrum tidigt i höstas inleddes på onsdagen. En av dem har erkänt att han tänt på.

Båda killarna, som nu är 19 och 21 år gamla, var inblandade vid den stora branden i Berga centrum 2011. Båda dömdes då bland annat för att ha påverkat några andra killar till att tända eld på byggnaden. 21-åringen ska där ha haft en mer aktiv roll medan 19-åringen var mer påverkbar. 

Under hösten 2015 var det återigen stökigt i Berga centrum och en kväll i slutet av september träffades de två killarna och dessutom en tredje kompis, som inte har åtalats för brottet. Under onsdagens förhandlingar berättade den 19-årige killen att han ville reta de vakter som fanns på plats i Berga genom att tända på en hemmagjord bengal – som bara skulle ryka. De tre killarna tog sig till en undanskymd plats och där tände 19-åringen eld på en burk som enligt honom innehöll en sockerblandning. 21-åringen sa sig under onsdagens förhandlingar inte ha sett något av det, trots att han var på platsen. Han nekar till att ha påverkat någon att tända på.

Efter det sprang killarna från platsen men blev genskjutna av en civilpolis och 21-åringen greps då. Elden kunde snabbt släckas, men enligt räddningstjänstens utlåtande hade elden kunnat sprida sig med allvarliga följder om den inte upptäckts i tid.

19-åringen sa under rättegången att 21-åringen inte vetat om någonting. Han fick då frågan om han nu inte anpassat sitt erkännande till 21-åringens berättelse, men det förnekade han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista