Vattenkran, en pump och Yvonne Bergqvist
För att få tag i dricksvatten måste Yvonne Bergqvist besöka grannen. Foto: Gustaf Wallinder/Sveriges Radio

Måste hämta vatten hos grannen för att klara dagen

Yvonne Bergqvist: "Sparar varenda regndroppe"
1:15 min

Yvonne Bergqvist i Bläsinge på östra Öland är en av många som drabbas hårt av vattenbristen. Hon får gå till grannen och låna vatten för att klara sig i vardagen.

Situationen gör henne både besviken och upprörd.

– Jag tycker det är förnedrande för samhället att folk inte kan bo och ha tillgång till vatten. Jag bär mitt dricksvatten ständigt, jag sparar varenda droppe och använder det helst två gånger. Jag sparar varenda regndroppe ute. Det som kommunen rekommenderar om nu har jag fått göra i några år och ibland är brunnen tom, säger Yvonne Bergqvist.

Det krävs en hel del planering för att hon ska klara av sin vardag. Hon får låna vatten av sina grannar och hålla igen på dusch och disk. Men det är mycket som hon inte kan göra, som hon gärna hade velat.

– Gäster var det längesen jag hade, jag har ett fint litet gästhus. Blir vi många här räcker inte vattnet i toaletterna.

Yvonne Bergqvist är orolig för att situationen kommer att vara mycket värre i sommar. Då vet hon inte vart hon ska ta vägen.

– Ja, det finns inget vatten här om det inte kommer regn i mängder.

Kommer du kunna bo kvar här då?

– Om någon fyller på vatten i min brunn.

Om ingen gör det då?

– Ja, då kommer jag inte kunna bo här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".