Bakri Wassan, Pernilla Lindfors och Fadi Abboud.
Bakri Wassan, Pernilla Lindfors och Fadi Abboud. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
#vägenin

Nyanlända konstnärer praktiserar på Byteatern

1:59 min

Tack vare en kontakt på språkkaféet i Helgesbo har två unga män från Syrien som är intresserade av konst och design hittat tillfällig sysselsättning i Kalmar.

Bakri Wazzan och Fadi Abboud, som båda är 23 år gamla, bor på asylboendet i Helgesbo sedan fyra månader tillbaka. För en månad sedan ungefär fick de hjälp av en kvinna på språkkaféet i Helgesbo som tog kontakt med flera kreativa arbetsplatser i Kalmar för killarnas räkning. Nu har de en utställning på gång och de får dessutom följa med olika personer en dag på jobbet.

– Det är ett bra sätt att lära känna varandra, att jobba tillsammans, säger Pernilla Lindfors, som är kostymör på Byteatern där de har varit på studiebesök och fått chans att hjälpa till.

Samtidigt som de pratar med varandra får Pernilla Lindfors hjälp med en cape som prinsessan i barnföreställningen Himladrumlar ska ha på sig. Bakri skär ut svarta trianglar i fuskpäls och Fadi räknar ut hur de ska placeras på capen.

När Byteatern fick frågan om de kunde ta emot de båda var det självklart att säga ja.

– Jag tycker det är jättetrevligt att få träffa någon som har samma intresse, och så känner jag att det är väl det minsta jag kan göra. De bor 200 personer där uppe och jag har inte träffat någon, säger Ann-Karin Myklebostad som är scenograf på teatern.

Bakri Wassan, som tvingades fly från Aleppo innan han hann avsluta sin utbildning i grafisk formgivning, är tacksam att han slipper sitta hela dagarna i Helgesbo och vänta. Där har de bara tillgång till papper och penna. I Kalmar har de hittat till ungdomshuset UNIK och grafikverkstaden som finns där. Dit åker de och jobbar flera timmar ett par gånger i veckan.

Kåre Holgerson, som är konstnär och jobbar på UNIK, berättar för P4 Kalmar att de ska få ha en utställning i caféet där i slutet av mars. Båda ska få ihop 5-6 bilder var och det kommer inte bli några problem, säger han.

Fadi Abboud, som har gått konstskola i Syrien, visar bilder i sin mobiltelefon på teckningar och grafiska blad som han har gjort. Precis som Bakri drömmer han om att kunna fortsätta sina utbildning. Bakri har ett stort intresse för teater, men kan också tänka sig att jobba med reklam. Fadi har andra planer, han pekar på sin arm och säger:

– Jag vill lära mig hur man gör tatueringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista