Vattenbrist i brunn.
Vattenbrist i brunn på Öland. Foto: Fredrik Jarl/Sveriges Radio

Ledning på botten ska lösa vattenbristen på Öland

2:30 min

En vattenledning på botten mellan fastlandet och Öland ska lösa den akuta vattenbristen på ön. Det beslutet fattades på ett möte i går.

Vattenbristen på Öland har blivit mer och mer akut. P4 Kalmar har bland annat rapporterat om tomma brunnar och hur hundratals kubik vatten fraktas över Ölandsbron med lastbilar.

Nu har ett beslut fattats om en lösning på problemet. På ett möte på torsdagen där bland andra landshövdingen och kommunalråden i Mörbylånga, Borgholm och Kalmar kommuner var med – enades man om alternativet att lägga en vattenledning på botten mellan fastlandet och Öland.

– Det togs ett antal beslut i går och ett av de besluten är bland annat att få till en länk så att säga mellan fastlandet och Öland. Exakt hur den ska se ut får vi se – och vilka kostnader det innebär. Men det var ett viktigt beslut som får mig att bli lite tryggare, säger Niclas Beermann som är teknisk chef på Mörbylånga kommun.

När skulle ledningen bli verklighet?

– I så fall tror jag att den skulle kunna bli verklig fram till sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista