Dansstudio. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio

Ung Aktiv har lagt ner studion i Berga centrum

Såg studion som ett problem i sig
3:02 min

ABF och Ung Aktiv har lämnat studiolokalerna i Berga som invigdes med pompa och ståt för två år sedan. I november förra året lade de ner verksamheten. 

Rodde Bernal, som är ansvarig för Ung Aktiv och verksamheten med hiphop, berättar att ungdomarna som brukade komma till lokalerna i Berga Centrum blev arga och ledsna, men de var inte särskilt förvånade:

– Det roliga var att de sade att de förväntade sig det, för det var nästan för bra för att vara sant här i Berga, säger Rodde Bernal.

Det finns flera skäl till att ABF har lämnat lokalerna i Berga Centrum, som finansierades av fastighetsägaren LW fastigheter, Allmänna Arvsfonden och Kalmar kommun.

Enligt Rodde Bernal hade de som jobbade där både problem med äldre ungdomar som höll till runt lokalerna och i samarbetet med kommunen och polisen som allt mer kom att se själva studion också som ett problem.

– Mig tröttade de ut med alla möten och alla problem det var hela tiden, de hade ju aldrig några lösningar, säger Rodde Bernal.

Cecilia Frid, som är socialchef i Kalmar kommun, säger till P4 Kalmar att så som hon fick det beskrivet för sig så blev studion mer ett tillhåll där ungdomar bara hängde, istället för att de tog del i ABF:s aktiviteter.

Men Rodde Bernal menar att kommunen och polisen såg ungdomarna i området på fel sätt. I stället för att lära känna och förstå ville de bara få bort de som var stökiga och sätta upp regler.

– Jag är inte rätt person att hålla på och säga "den här personen är dålig, den här personen är bra". Kan man behandla alla lika ska man göra det, för jag tror det är enda sättet. Och man såg många ungdomar som ändrade sig, säger Rodde Bernal.

– Vi nådde väldigt många, men samtidigt fanns det ett tryck att vi skulle komma ut mer för att göra den verksamhet som vi gjorde i Berga, säger Johan Nyman, som är verksamhetschef på ABF Östra Småland till P4 Kalmar.

Han har en annan förklaring till varför de har lämnat lokalerna i Berga Centrum. Enligt honom har målet för ABF, och honom som verksamhetschef för hela regionen, hela tiden varit att nå fler ungdomar på fler platser i Kalmar kommun och det var ineffektivt med en lokal som bara kunde bemannas ett par dagar i veckan.

Så nu håller man istället på att bygga upp en mobil verksamhet med musikskapande, olika event och ett samarbete med Fryshusets Frysboxdialogen som riktar sig till tjejer.

– Berga har haft problem tidigare, men det har hela tiden blivit bättre och ett lugnare område, säger Johan Nyman

– För att utveckla den verksamhet som vi håller på med idag så krävs det en större flexibilitet och mobilitet. Och det har varit mitt huvudfokus när vi ska skapa mer och bättre verksamhet.

Samtidigt har Ung Aktiv två permanenta lokaler med studio för dans och musik i Oskarshamn och Mönsterås som fungerar. Och enligt Rodde Bernal åker några av ungdomarna från Berga i Kalmar numera till studion i Mönsterås för att göra sin hiphopmusik där.

Men det är skillnad mellan Kalmar och Mönsterås och Oskarshamn, säger ABF:s verksamhetschef Johan Nyman, och den ligger i att Kalmar är ett större samhälle.

– I Oskarshamn har du färre fritidsgårdar och skolor, det blir närmare för alla till lokalen där. Och det är likadant i Mönsterås, säger Johan Nyman på ABF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".