Lasse Sörenson på Saxnäs Camping.
Lars Sörenson på Saxnäs Camping. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Camping planerar för vattenbrist

Olika strategier på Öland
1:26 min

Oron för Ölands vattenbrist fortsätter. Det är månader till sommaren men Saxnäs camping har redan nu planer på att minska vattenförbrukningen.

– Först kom det som en chock att det var så ont om vatten, men vi påbörjade med vattensparande åtgärder redan under förra säsongen, säger Lars Sörensson, ekonomi- och marknadsansvarig på Saxnäs camping.

Åtgärderna som redan förra säsongen togs i bruk var speciella kranar till duschar och tvättställ för att minska mängden vatten som används. Nu har de planer på att ta det steget längre.

– Vi jobbar på att ordna så att vår pool ska fyllas med renat havsvatten, vi ser även på om vi kan använda havsvatten till mer, som exempelvis till att spola i toaletterna.

Trots vattenbrist och åtgärder hoppas Lars Sörensson på lika många besökare som tidigare år och det är ett tryck de hoppas klara av, förutsatt att vattnet inte tar slut.

Granne med Saxnäs camping ligger Ölands djurpark, de meddelar att de alltid har en backup-plan för vattenhållningen, bland annat har de en egen tankbil med vatten som kan sättas i drift.

Det är inte alla inom turistnäringen som redan nu har tagit fram en plan för sommaren. Vi har pratat med flera campingar som inte har några specifika planer mer än att råda gästerna till att vara sparsamma med vattenförbrukningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".