Michael Glennfalk, tidigare moderat kommunalråd i Vimmerby.
Michael Glennfalk, tidigare moderat kommunalråd i Vimmerby. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Vimmerby fortsätter spara trots god ekonomi

2:24 min

Dyra familjehemsplaceringar och en snedfördelning av pengar mellan nämnder. Det gjorde att Vimmerby kommun tog beslut om att minskar sina utgifter med över 20 miljoner kronor, bland annat på skolan. 

Michael Glennfalk, som var moderat kommunalråd från 2010 fram till i höstas, säger att det finns två delar. Dels att man investerat en hel del från 2006 och framåt i nya förskolor, äldreboenden, industrimark, fiber och kraftvärmeverk. Mycket var eftersatt och var nödvändigt. 

Samtidigt hade man under många år börjat märka att verksamheterna började göra av med mer och mer pengar, mer än vad kommunen fick in. Trots att barn- och utbildningsnämnden fortsatte att gå med plus, var skolan för dyr säger han. 

– Skolan har fått en för stor budget under 2000-talet och framåt och socialen har i princip haft för liten budget. 

Några år tidigare hade socialnämnden börjat gå back med stora belopp, drygt 100 miljoner på fyra år, bland annat på grund av dyra familjehemsplaceringar när det blev brist på familjehem i Vimmerby, personal slutade och man fick ta in bemanningsföretag.

Så när SKL, Sveriges kommuner och landsting, hösten 2014 pekade på att skolor och förskolor var mycket dyrare än i jämförbara kommuner drog politikerna till slut i handbromsen. Och eftersom barn och utbildning och socialen står för 75 procent av budget är det också där man minska sina kostnader mest. Men borde inte då politikerna dragit i handbromsen tidigare?

– Jo, det är klart att 2011-2012 skulle vi sett det här. Men det är väldigt lätt att titta i backspegeln.  

Kan ju tyckas märkligt att minska på kostnaderna när kommunen samtidigt har ganska god ekonomi. Förutom 2014 när kommunen gick 22,8 miljoner kronor back, har man tidigare år gått med plus. Det finns dessutom stora tillgångar och förra året blev det plus med 18 miljoner kronor.

Men meningen med att minska driften och anpassa efter inkomster handlar om att få ekonomin hållbar på längre sikt och inte leva över sina tillgångar. Michael Glennfalk, som var kommunalråd från 2010 till i höstas säger att Vimmerbyborna nästan haft det för bra.

– Man har en god grundekonomi. Men det här driftunderskottet urholkar det här. Till slut får man gå till banken och låna för att klara en dagisfröken eller maten. Och hamnar man där är man illa ute.

– Det tror jag inte kom fram i folkomröstningen. Nu fick man gå ner på en nivå som andra kommuner har, och det är man inte vana vid här i Vimmerby. Man har haft det för bra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista