Johan Hjulström, Sofia Wermelin och Annelie Österberg.
Johan Hjulström, Sofia Wermelin och Annelie Österberg som jobbar med olika verksamheter i Berga, alla jobbar på socialförvaltningen i Kalmar. Foto: Erika Norberg och Nick Näslund/Sveriges Radio

Socialen: Rätt att lägga ner studion i Berga

3:04 min

Det faktum att ABF och Ung Aktiv har lämnat lokalerna i Berga centrum är inget problem för Socialförvaltningen i Kalmar kommun. Snarare tvärtom. De anser att verksamheten inte uppfyllde deras syften.

– Det känns ganska adekvat med tanke på vad vi jobbar med. Eftersom det var mest äldre killar där. Och sedan startade man ju Unik dit vi hellre ville ha vår målgrupp: de yngre. Där det fanns ledare som kunde ta emot dem och få in dem i verksamheten, säger Annelie Österberg, som är enhetschef på Socialförvaltningen i Kalmar kommun till P4 Kalmar.

Det var i november förra året som det slutgiltiga beslutet att ABF och Ung Aktiv skulle lämna lokalerna i Berga centrum fattades.

På socialförvaltningen i Kalmar kommun ser man alltså inte nedläggningen av hiphopstudion som ett nederlag. Trots upprepade möten och samtal med ABF om hur man skulle kunna driva verksamheten vidare och samtidigt hitta en lösning på problemen med äldre unga killar och män som störde.

ABF anser att de nådde många ungdomar, men kommunens uppfattning är att många bara hängde där, utan att delta i aktiviteterna. När det började pratas om droger krävde kommunen regler, och till sist ville man helt enkelt i inte vara med.

– Man trycker inte regler i ansiktet på folk om det inte behövs, säger Annelie Österberg.

– Det går inte som kommunal förvaltning att subventionera där det blir häng och där det finns misstanke om droger. Det är inte okej, fortsätter hon.

Kommunen arbetar istället aktivt med att slussa den yngre målgruppen till fritidsgården i Funkabo. De som är 13 år och äldre kan också söka sig till nya ungdomshuset Unik i Kalmar där det finns stora möjligheter att hålla med på musik och annan kreativ verksamhet.

Men vad hände med de äldre killarna som egentligen var problemet då?

– Det är egentligen äldre killar som ska ut och hitta jobb och sin roll i samhället på ett annat sätt, säger Annelie Österberg.

Johan Hjulström, som jobbar i det som kallas Förebyggandeteamet vid socialförvaltningen i Kalmar, anser att det behövs andra metoder för att stötta dem än en hiphopstudio i närområdet.

– Det var en del som var i gamla ABF-lokalen, de hade varken studier eller arbete, de kom dit på eftermiddagen och rappade lite men det var ingenting mer med de. Då ville vi på annat vis få ut dem i jobb eller arbete. Men de har fortfarande möjlighet att rappa, men då kan de göra det i Uniks lokaler, säger han.

Enligt Johan Hjulström och hans kollegor är det dessutom lugnare i Berga centrum nu.

Gänget som kretsade där i samband med den första stora branden 2011 har vuxit upp och flera av dem har hittat vettig sysselsättning. En del av dem med stöd av socialtjänsten.

Samtidigt bildas det hela tiden nya konstellationer och nu när våren närmar sig gäller det att hålla sig ute på fältet.

Sedan branden i Berga centrum 2011, som ett stort gäng unga killar sedan åtalades och dömdes för, har han och hans kollegor arbetat mer ute på fältet. De "sliter mer skor än byxor" nu, som han uttrycker det. Och Johan Hjulström tycker att han ser resultat:

– Det händer väldigt mycket i Berga, och det är mycket som är positivt och jag tillhör de som tycker att Berga har fått ett lite för dåligt rykte, säger han.

– Jag tycker det är en jättebra stadsdel med saker på gång uppåt.

På senare tid har kommunen satsat allt mer på aktiviteter runt Vattentornet, i kvarterslokalen Vattumannen och parken runtomkring, där målet är att det ska bli en positiv mötesplats. Kvarterslokalen där det finns ett fik, drivs i samarbete med Studieförbundet NBV och kyrkan och där finns plats för grupper som vill träffas och göra saker tillsammans. Det finns ingen åldersgräns.

Än så länge är det mest daglediga som hittar dit, arbetslösa och pensionärer. Dessutom arrangeras kvinnogrupper två gånger i veckan. Kommunen har numera en anställd person som sitter där, Shemsi Brahimi, som ska fungera som kontakt mellan kommunen och området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista