Ann-Louise Mårth.
Ann-Louise Mårth. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
P4 Kalmar avslöjar

Asylboende betalade inte ut löner

1:37 min

I november stängdes Svenskt asylboende – tidigare Vimmerby bed and breakfast – efter att brandsäkerheten bedömts som för dålig. Trots att det gått fyra månader har flera av de som jobbade på boendet inte fått lön.

Lyssna på Sigrid Edsenius dokumentär – där ägaren blir aggressiv efter att ha intervjuats. Du hittar den i artikeln!

Ann-Louise Mårth jobbade som föreståndare på boendet och är en av dem som inte fått fullt betalt: 

– Det här är nya människor på arbetsmarknaden, som inte är med i några fack. De fick inget papper trots att vi tjatade och de kan inte göra något, säger hon.

– Han vinner för det går inte att lösa. Att inte göra rätt för sig, så mycket som vi gav honom. Nej, jag anser att det är riktigt fel att kunna göra så i dag.

Ann-Louise Mårth har själv bara fått en del av den lön hon skulle haft efter att asylboendets ägare dragit av pengar på hennes lön, bland annat för matinköp som hon gjort till de asylsökande på boendet.

P4 Kalmar har pratat med ytterligare tre personer som inte har fått betalt som de ska. Minst tre personer har inte fått någon lön alls och inga riktiga anställningsavtal.

Ann-Louise Mårth har med hjälp av en advokat försökt få kontakt med Henrik Samuelsson som drev asylboendet, utan något resultat.

Flera av dem vi talat med vittnar om att han varit svår att få tag på och P4 Kalmar åker till slut hem till honom för att få svar om lönerna. Men han säger att han inte känner till något om detta:

– Jag vet inte ens vart de har jobbat, jag vet inte ens vad de har gjort, jag vet inte vad de har för kompetens, säger Henrik Samuelsson.

– Jag vet ju inte ens vilka de är, det är där problemet är.

Ann-Louise Mårth är besviken över hur Henrik Samuelsson hanterat stängningen av asylboendet:

– Bara för att man slutar svara i telefon och på mejl så ska man inte kunna komma undan med något sådant. Men vi ger inte upp. Jag kämpar för min egen lön och tänker försöka hjälpa de andra som inte heller har fått sitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista