Grafik: 90 män, 10 kvinnor.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Bara 10 stora företag leds av en kvinna

1:31 min

Bara 10 av de 100 största aktiebolagen i Kalmar län leds av en kvinna. Anna Karlsson, vd på Kalmar energi är en av länets få kvinnliga vd:ar och hon är inte förvånad över läget.

– Om jag ser på min egen bransch så sökte man bara ingenjörer och det fanns färre kvinnliga ingenjörer. Sen tror jag att vi som kvinnor har varit lite rädda att ta på sig den här typen av roller också, säger Anna Karlsson.

Att jobba med nätverk, uppmuntra tjejer att ta sig vidare, ha fler kvinnor på olika chefspositioner i företag och försöka ta död på fördomarna om hur en chef är och ska vara är några av lösningarna säger Anna Karlsson.

– Det är där underifrån du måste börja jobba, så det tar längre tid på de ledande befattningarna och jag tror att det är väldigt få kvinnor som känner att kvotering är någonting, säger Anna Karlsson.

– Alla ska ju väljas in på lika villkor och då gäller det att man har med sig en bra bas att stå på.

Anna Karlsson har varit vd för Kalmar Energi i snart 10 år och har sällan märkt av någon form av reaktioner på att hon är en kvinnlig företagsledare, men det förekommer.

– Många tycker det är ganska kul att det är kvinnor men men helst ska man ju vara ganska tyst och inte säga vad man tycker. Lite så kan man faktiskt känna i vissa kretsar, att man får slå sig fram lite mer. Lite så. Det tyckte jag inte i början. Men man ska inte ta för givet att vi har ett jämställt samhälle i dag, för det har vi inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista