Överviktiga barn hoppar över pinne.
Foto: Malin Hoelstad/Svd/TT

Gympa för alla på Ellen Keyskolan

Birgitta Söderberg minns plågan i skolgymnastiken
1:12 min

Ellen Keyskolan i Västervik har jobbat aktivt med att få alla elever att delta i skolgymnastiken. Många moment kan till exempel utföras utan att klassen står på led och tittar på varandra.

- Till exempel rörelsebanor med olika höjd på hindren och olika sätt att ta sig över saker så det ska passa alla, berättar Daniel Dolk, som är rektor på Ellen Keyskolan där man försöker fokusera på trygghet, att det ska vara lätt att vara med på gympan och roligt. I konditionsträningen kan till exempel enskilda prestationsövningar bytas ut.

- I stället för att det handlar om mig själv - hur snabbt jag springer runt fem kilometerspåret - så kan man jobba med poängjakter i lag. Det går att göra så himla många olika saker på ett sådant sätt att eleven inte känner sig otrygg, säger Daniel Dolk till P4 Kalmar.

Dessutom har skolan byggt in duscharna i bås så att eleverna ska kunna duscha i fred.

Birgitta Söderberg, som växte upp i Mönsterås, minns hur kränkande det var att alltid bli vald sist i skolgymnastiken.

- Jag visste att jag var klumpig, jag visste att jag var dålig på att hantera bollar men det upplevdes så kränkande så jag känner att jag får en klump i halsen fortfarande. Fast det är så många år sedan finns plågan kvar, berättar Birgitta Söderberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".