Skylt i väntrum.
Foto: Erik Nylander/TT

Olika åldersgränser för tjejer och killar på "umo"

1:40 min

Om du är kille får du komma till ungdomsmottagningen till 25 års ålder. Är du tjej får du däremot söka dig någon annanstans efter att du fyllt 23.

Av Kalmar läns landstings 13 ungdomsmottagningar är det olika åldersgränser för tjejer och killar hos alla förutom i Torsås. Killar får gå till ungdomsmottagningen till de är 25 medan tjejer får söka vård på annat håll efter 23 års ålder.

För några år sedan var det flera som reagerade på samma åldersskillnader i Kronobergs län och där har man nu ändrat till 23 år för både tjejer och killar av rättviseskäl.

Lena Brissman, samordningsbarnmorska för mödravårdsmottagningar och ungdomsmottagningar i södra Kalmar län förklarar varför man har olika åldersgränser.

– Det finns en liten förskjutning i när de börjar att söka, säger Lena Brissman.

– Killar är lite senare i starten, ungefär de där två åren som skiljer. Sedan är det också så att killar inte söker i lika stor utsträckning som tjejer.

Ett annat argument är att vid 23 års ålder inträffar de första kallelserna för tjejer till cellprovskontroller:

– Då sker det ju en naturlig överförflyttning, säger Lena Brissman.

Det handlar dessutom om personalresurser för att även kunna ta emot tjejer efter 23 års ålder.

– Det är det som är vårt stora problem i dag; att vi har ont om barnmorskor. Killar är inte så många och då klarar man det.

Så man skulle kunna säga att killar får gå längre på ungdomsmottagningar för att det är lättare att ta emot dem?

– Ja, eller för att de inte söker lika mycket.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista