Affe Razai och Amro Ibrahim, 20 år gamla står framför Jenny Nyströmskolan.
Affe Razai och Amro Ibrahim är båda 20 år gamla. De tycker att det är orättvist att det är olika åldersgränser för tjejer och killar på ungdomsmottagningarna eftersom det är viktigt att ungdomar kan komma dit och prata om saker som könssjukdomar med mera. Foto: Johanna O Jönsson

Ungdomar: Orättvist med olika åldersgränser

1:31 min

Killar får gå till Kalmar läns ungdomsmottagningar tills de är 25 år gamla – medan tjejer får söka råd på annat håll efter 23 års ålder. De ungdomar P4 Kalmar har pratat med tycker det är orättvist.

En av anledningarna är att killar mognar senare än tjejer och att tjejer oftare söker vård än killar och att man inte har tillräckligt med personalresurser för detta. 

Amro Ibrahim, 20 år gammal tycker det är viktigt att det är samma åldersgränser för tjejer och killar.

– Jag tycker att folk borde gå dit ofta för att till exempel kolla om man har könssjukdomar eller något sånt. Det är viktigt att hålla koll på det därför borde det vara jämt för både tjejer och killar.

Wilma Appelqvist är 18 år gammal och håller med.

– Ja, jag tycker väl inte att det är rättvist, säger hon.

– Tjejer har väl lika stort behov som killar att prata med någon i övre åldrarna också. Killar utvecklas väl senare brukar man ju säga rent biologiskt så de kanske behöver längre tid på sig. Men det är klart att det ska vara lika helst.

Affe Razai, 20 år, tycker det är dåligt med olika åldersgränser:

– Det är många som har oskyddat sex nuförtiden och jag tycker att de borde förlänga åldersgränserna och hålla koll så att man inte har sjukdomar eller så.

Agnes Magnusson Folkesson, 18 år, ser inga anledningar till att det ska vara olika åldersgränser: 

– Det är klart att det inte är bra när det inte är lika för alla.

Hon besökte ungdomsmottagningen första gången när hon var mellan 15 och 16 år gammal.

– Om det inte finns ett behov för killar att gå dit tidigare så ser jag inte varför de skulle få ut de åren senare, om behoven finns för kvinnor att gå dit senare också.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista