Länssjukhuset i Kalmar har fått nya lokaler.
Läkare på Länssjukhuset i Kalmar. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Läkare erbjuds högre lön för att jobba i primärvården

Ska vara billigare än att anlita bemanningsföretag
1:17 min

Från och med nu erbjuds läkare inom Landstinget i Kalmar län att jobba en vecka på en hälsocentral med 175 procent av sin timlön. Förhoppningen är att få ner kostnaderna för bemanningsläkare.

Man hoppas också på att, på det här sättet, få bättre bemanning på länets hälsocentraler.

Peter Rydasp är personalchef på landstinget.

– Det här är en pusselbit av många som skulle kunna möjliggöra att vi får en lite bättre bemanning inom primärvården, fortsätter han.

Bekymret med att hitta läkare till hälsocentralerna i länet har funnits länge och i dag är man beroende av bemanningsbolagen. Man har försökt på flera sätt att försöka minska det beroendet säger Peter Rydasp, men trots alla åtgärder man hittills beslutat om och infört så har bemanningskostnaderna fortsatt att öka.

– Vi hade en ganska stor kostnadsökning 2015 och vi har inte sett att kurvan viker av 2016 än i alla fall. Så det här är ytterligare en åtgärd för att se till att kurvan viker nedåt, säger Peter Rydasp.

Samtidigt är det fortsatt svårt att hitta läkare som vill arbeta permanent eller längre perioder på länets hälsocentraler.

– Nu är det fortsatt att kurvan stiger och svårt att rekrytera till hälsocentraler – en pusselbit är det här. Erbjuda läkare hos oss att bistå i en bekymmersam rekryteringstid.

Samtliga ST-, specialist- och överläkare inom andra förvaltningar än primärvården erbjuds arbete en vecka på en hälsocentral. För det får de 175 procent av sin timlön samt reseersättning och traktamenten. Och genom det här blir det faktiskt billigare för landstinget.

– Vi skulle ändå ha haft kostnaderna för bemanningsbolag och vi hoppas att det kan bli ännu bättre kontinuitet med våra egna läkare.

Det blir billigare till och med?

– Ja, det är det hoppas vi på.

Peter Rydasp hoppas att många läkare väljer att ta chansen att hjälpa i det egna landstinget istället för att åka i väg under sin ledighet och jobba på andra ställen. Dessutom tror han att läkare som kommer ut till hälsocentraler kan göra att förståelsen mellan primärvård och andra förvaltningar, så som sjukhus, kan öka – något man sedan har nytta av i framtiden.

Än så länge handlar det om en vecka på sin lediga tid. Om någon läkare kan tänka sig mer gäller det att tänka på arbetstidslagstiftningen och att inte ställa till det för läkarens ordinarie arbetsplats.

– Blir det aktuellt med fler veckor tar vi diskussionen då, säger Peter Rydasp.

Erbjudandet till läkarna gäller från och med nu och under 2016 till att börja med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".