Polishus och skuggan av man med barn.
I en stor del av fallen misslyckas polis och åklagare med att utreda brott mot barn inom tre månader. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio och Eugene Hoshiko/TT

Polisen bryter mot lagen – barnfall får vänta

1:32 min

Polisen följer inte lagen när det handlar om brott mot unga. I var tredje fall tar det för lång tid att utreda brotten. I värsta fall kan det leda till att gärningsmannen slipper undan.

– Det här är ju barn som har blivit utsatta för brott och jag kan känna att de har en extra rätt att få sin sak prövad snabbt, säger Kerstin Eriksson som är chef för åklagarkammaren i Kalmar.

Enligt svensk lag ska brott mot unga prioriteras hos polis och åklagare. Den som är under 18 och har utsatts för ett brott har rätt att få brottet utrett inom tre månader, men i en stor del av fallen misslyckas polis och åklagare med det. Just nu handlar det om nära en tredjedel av de pågående utredningarna i Kalmar län.

– Går det för lång tid, så kan barnen vara tillbaka hos den som är misstänkt för brottet, säger Kerstin Eriksson.

– Ibland kan det vara föräldrar som är misstänkta. Då är det inte ovanligt att barnet sedan ändrar sin berättelse, och då går brottet inte att styrka i de flesta fall.

Till stor del hänger det här samman med att barnutredare inom polisen används i andra brottsutredningar.

– Det är en nödvändig prioritering som vi har tvingats göra, säger Patrik Oldin som är polisområdeschef i Kalmar län.

– Det är främst varit i norra delarna av Kalmar län. Där har det varit grova brott, som stuckit ut från hur det brukar vara. Då tvingas vi göra prioriteringar.

Men att använda barnutredare i andra utredningar tycker inte chefsåklagare Kerstin Eriksson är någon bra lösning:

– Även om jag har full förståelse för att arbetsbelastningen blir hög när det blir mycket grova våldsbrott, så är min uppfattning att man ändå inte ska göra på det här sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista