Bandspelare och P4 Kalmars reporter Sigrid Edsenius.
Asylboendets ägare försökte rycka bandspelaren ur handen på P4 Kalmars reporter Sigrid Edsenius. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio och Malin Gustavsson

Här försöker ägaren till asylboendet stoppa P4 Kalmars reporter

1:27 min

När ägaren till Svenskt asylboende i Vimmerby fick kritiska frågor om varför han inte betalat ut lön försökte han stoppa P4 Kalmars publicering och hindra reportern från att köra från platsen.

I november stängdes Svenskt asylboende i Vimmerby efter att bara ha haft öppet i några veckor. Flera anställda fick ingen lön utbetald efter att ha jobbat på boendet och ägaren Henrik Samuelsson gjorde sig oanträffbar.

Efter flera månader åkte P4 Kalmars reporter Sigrid Edsenius hem till Henrik Samuelsson för att ställa frågor om det.

– Han tackade först ja till intervjun, vilket framgår av vår inspelning, men efteråt ändrade han sig. Han skrek och krävde att jag skulle radera mitt material och försökte till och med hindra mig från att köra iväg genom att försöka slänga ett oljefat i vägen för bilen, säger Sigrid Edsenius reporter på P4 Kalmar.

P4 Kalmars kanalchef Anja Thorkelsson förklarar varför en reporter inte raderar ett inspelat material.

– Ingen kan bestämma över vårt journalistiska material, det tillhör Sveriges Radio. Det viktiga i det här fallet är att ägaren till asylboendet tackade ja till en intervju och var väl medveten om ämne och frågeställningar. Som ansvarig för asylboendet är det endast han som kan svara på frågor om anställdas löner. Att en person upplever det jobbigt eller att han ställs i en ofördelaktig dager kan inte vi ta hänsyn till. Om vi däremot skulle göra ett faktafel korrigerar vi oss givetvis, men så är ju inte fallet här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista