Mattias Karlin.
Västerviks tränare Mattias Karlin är hoppfull inför kvalet till allsvenskan. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Hoppfullt i Västervik inför kvalpremiären

0:53 min

Borlänge på bortaplan är det första hindret i Västerviks jakt på en av två platser i nästa års hockeyallsvenska. Kvalet inleds på onsdagskvällen.

Sex lag är framme vid det slutliga kvalet till nästa säsong av ishockeyallsvenskan. Förutsättningarna är ovanligt enkla för att vara ett slutspel i svensk ishockey. Alla lag ska spela mot alla hemma och borta. De två främsta efter tio omgångar är klara för allsvenskan 2016/17.

Asplöven och Sundsvall har den här säsongen spelat i allsvenskan medan Västervik, Borlänge, Troja/Ljungby och Södertälje spelat i division 1. Västerviks tränare Mattias Karlin tror att laget kan vara med och utmana om en plats i allsvenskan.

– Chanserna ska vara goda tycker jag, absolut.

För Västervik och Borlänge, som vann sina serier i allettan, och för Asplöven och Sundsvall har det varit en lång väntan på kvalet medan Troja/Ljungby och Södertälje nyligen kvalificerade sig.

Västerviks första motståndare Borlänge, som är relativt oprövade på den här nivån, vann först den västra grundserien och sedan norra allettan och laget blir en ny bekantskap för VIK. Södertälje och Troja/Ljungby är mer kartlagda då båda slutade efter Västervik i allettan.

Vilka är de tuffaste motståndarna?

– Det ska väl vara de från allsvenskan, Asplöven och Sundsvall, de kommer ändå från en nivå ovanför så de får gälla som favoriter, säger Mattias Karlin.

Hur roligt vore det att få spela i samma serie som Oskarshamn nästa säsong?

– Det skulle vara fantastiskt roligt så klart, det är något vi strävat efter hela säsongen.

Till onsdagskvällens match får VIK klara sig utan Oskar Drugge och Victor Romfors som är sjuka. Nya målvakten Linus Lundin som värvats från Vimmerby gör debut men blir backup till Ludwig Engsund.

Övriga matcher i första omgången, Asplöven-Sundsvall och Troja/Ljungby-Södertälje, spelas på torsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista