Melker Engström och en ambulans.
Ambulanschefen Melker Engström säger att det är oklart om utgången blivit annorlunda om larmet kommit fram i tid. Foto: Leif Johansson & Nick Näslund/Sveriges Radio

Kvinna dog när larm om hjärtstopp inte kom fram

1:21 min

En kvinna i Loftahammar avled sedan hon drabbats av hjärtstopp. Larmet nådde aldrig räddningstjänsten och försenades till ambulansen med flera minuter.

Räddningstjänsten nåddes aldrig av larmet om kvinnans hjärtstopp, samtidigt som larmet från SOS till ambulansen försenades med flera minuter. När hjälpen sedan kom fram till kvinnan var det för sent och hon var redan död.

Melker Engström är chef för ambulansen i Västervik.

– Man tänker nej, nej, nej, när man får reda på det här. Det här får absolut inte hända. Sedan går givetvis tankarna till de anhöriga och den drabbade. Sedan är det en frustration hos aktiv personal som jobbar med det här som hamnar i ett sämre utgångsläge, att man inte har rätt förutsättningar som man borde haft, skulle haft.

Det var i lördags som SOS fick in larmet om att en kvinna fått hjärtstopp. Normalt skickas både räddningstjänst och ambulans, men ett fel gjorde att larmet aldrig kom till brandkåren, som hade närmast till platsen, och det blev fördröjt på väg till ambulansen.

Varför det blev fel vet inte Melker Engström, det finns flera reservsystem som ska se till så att larmen alltid kommer fram på en gång och en utredning har startats för att försöka hitta orsaken så att man kan förhindra något liknande från att hända igen.

De första undersökningarna tyder på att felet gjorde att hjälpen dröjde några minuter längre än den hade gjort om allt fungerat som det skulle.

– För ambulans och räddningstjänst är minuter mycket. Just i det här olyckliga fallet kan det vara väldigt avgörande. Nu vet vi inte hur utgången hade blivit, men det är inte bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista