Gunilla Bergström med Alfons Åberg i bakgrunden.
Flyktingbarn får nu chansen att ta del av Gunilla Bergströms berättelser om Alfons Åberg. Foto: Adam Ihse/TT

30 000 barnböcker ska delas ut till flyktingar

Gunilla Bergström om mötet med barnen: "Det var världens röra"
1:53 min

30 000 barnböcker skrivna av Astrid Lindgren och Gunilla Bergström kommer, med start under onsdagen, att delas ut till barn som tvingats fly till Sverige.

Från och med idag, den 9 mars, kommer 30 000 exemplar av Astrid Lindgrens bok Sunnanäng och Gunilla Bergströms God natt, Alfons Åberg att delas ut till barn som kommit till Sverige på flykt undan krig och katastrofer.

Bakom initiativet står bland andra författaren Gunilla Bergström, illustratören Marit Törnqvist, Saltkråkan AB och Rabén och Sjögren.

Böckerna som är i arabisk översättning kommer att delas ut med hjälp av Migrationsverket och Rädda Barnen.

Gunilla Bergström har varit och mött några flyktingar för att dela ut böcker.

– Det var ju världens röra där ute. Det var ju tumavtryck och pass och icke-pass och handlingar. De vuxna hade häcken full kan man säga och där satt ju småglinen och väntade, vad skulle de göra medan mamma och pappa höll på med det där, säger hon.

För att bekosta projektet har alla upphovspersoner avstått ersättning och det är en lång rad av företag och organisationer som samarbetat.

– Vi tror verkligen på barnbokens betydelse särskilt i svåra tider, säger Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".