Arnold Karlsson
Arnold Karlsson spanar in en av middagsboxarna som nu erbjuds i Västervik. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Överbliven lunch blir middagsboxar i Västervik

Hotellchefen: "Känns som en allmän trend att ta vara på mer"
1:12 min

För att slippa matsvinn kan personer i Västervik nu köpa en middagsbox med mat som blivit över från en av stadens lunchserveringar.

Mängder med mat slängs i onödan varje dag i Sverige. Men det finns vägar runt det. I Västervik kan till exempel den som vill från den här veckan köpa en middagsbox på Stadshotellet. Det är de portioner som blivit över vid lunchen som säljs.

Arnold Karlsson såg det här på nätet och bestämde sig för att prova.

– Det blir kyckling.

Kommer du göra så här ofta?

– Ja det tror jag att jag kommer göra.

Varför inte laga själv?

– Det gör vi också, men det är bekvämt ibland att bara kunna värma upp i micron.

Matsvinnet är enormt. Bara restaurangerna i Sverige slänger runt 88 000 ton ätbar mat varje år. Än värre är vi hemma. Hushållen slänger 270 000 ton mat varje år, mat som skulle gå att äta.

Men nu börjar det hända saker för att minska svinnet. Än är det ovanligt men det finns några lunchrestauranger som säljer sådana här middagsboxar när de har mat över. En del affärer gör i sin tur lunchlådor av matvaror som annars skulle kastas.

Dessutom blir allt mer av den överblivna maten biogas istället för att hamna på tippen. Men det bästa är naturligtvis att äta allt som man köper för att få ner det enorma svinnet.

Stina Porsgaard, hotellchef på Stadshotellet, tror att en förändring kan vara på gång.

– Det känns som en allmän trend att man försöker ta tillvara på mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".