Arbetsförmedlingens kontor. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Arbetsförmedlingen kovänder – satsar i Hultsfred

1:22 min

Den nedläggningshotade Arbetsförmedlingen i Vimmerby blir kvar på orten – och det satsas rejält på kontoret i Hultsfred.

I och med denna kovändning utökas antalet arbetsförmedlare i de båda kommunerna från 29 till 40.

Detta stod klart när Arbetsförmedlingen ihop med Vimmerby och Hultsfreds kommun höll pressträff i dag där de berättade om sitt samarbete och gemensamma utvecklingsarbete.

Anledningen till att kontoren plötsligt får vara kvar är ett nytt samarbete mellan kommunerna och Arbetsförmedlingen.

– Behovet av direktservice, där människor kommer in och ska tala med en arbetsförmedlare, är större i Hultsfred av ett skäl: Hultsfred tar emot ett större antal människor som etableras och som finns i en asylprocess, säger Lars Borgemo som är chef på Arbetsförmedlingen.

– Kontoret i Vimmerby kommer att vara kvar, men samlokaliseras tillsammans med kommunen.

Helen Nilsson (S) som är kommunalråd i Vimmerby tycker lösningen är bra:

– Jag är nöjd med att det blir en lokal där individen kan komma och prata. Viktigast för oss är att vi får en matchning som tillgodoser näringsliv och offentlig verksamhet, så att vi inte tappar folk på grund av att vi inte har utbildning till de arbeten som finns. Jag ser en möjlighet i det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista