Fotbollsspelare på plan.
Kollage. Foto: Sveriges Radio
P4 Kalmar avslöjar:

Strejk hotar fotbollsallsvenskan

3:35 min

Den svenska elitfotbollen ska få ett nytt kollektivavtal, men parterna står just nu långt ifrån varandra. Nu kan en strejk hota allsvenskan i fotboll.

2012 hotade allsvenska fotbollsspelare att gå i strejk efter att förhandlingar om ett kollektivavtal strandat. Till slut tecknades ett 3,5 år långt avtal och någon strejk blev aldrig av.

Nu pågår förhandlingar om ett nytt kollektivavtal och då vill Spelarföreningen, som representerar spelarna, bland annat att pensionsnivåerna ska höjas. Parterna har tagit Unionen respektive Arbetsgivaralliansen till sin hjälp, och enligt källor till P4 Kalmar är de nu långt ifrån en lösning trots att förhandlingar pågått länge. Något Magnus Erlingmark, generalsekreterare för Spelarföreningen, bekräftar.

– Vi har förhandlat om det här sedan september-oktober utan att komma till en överenskommelse, säger Magnus Erlingmark som är generalsekreterare i Spelarföreningen.

För någon månad sedan tog parterna frivilligt in medlare, men igår meddelade medlarna att de ansåg att parterna stod så långt ifrån varandra att de inte ens kunde komma med ett förslag till lösning.

– Vi hade kört fast och kom ingen vart så då tänkte vi att vi kunde prova med frivillig medling. Men igår så kände de själva att vi är så pass långt ifrån varandra att de inte hade någon möjlighet att lägga ett förslag som de trodde att parterna kunde enas om. Så de släppte oss att försöka göra upp om det här på egen hand.

Hur ser du på de chanserna?

– Vi står en bit ifrån varandra så vi får se vad som händer.

Hur långt kan det gå, kan en strejk skjuta upp fotbollsallsvenskan?

– Det är en månads uppsägningstid på det här avtalet så det är först efter det som det eventuellt kan bli det.

– Men visst, det finns en risk att det stör i programmet om det går så långt. Vi hoppas att det inte blir så, vi har aldrig strejkat bland fotbollsspelare i Sverige utan vi hoppas kunna hitta en lösning.

Spelarföreningen har haft många punkter på sin önskelista under förhandlingarna, men har nu bantat sin kravlista.

– Vi har valt att, för att överhuvudtaget se om vi kan hitta fram, valt att lägga bort kanske sju av nio punkter.

Vilka är de viktigaste punkterna ni slåss för?

– Det är förstärkt ersättning vid sjukskrivning på grund av arbetsskada och så anser vi att det ska införas en höjd pensionsavsättning i ett nytt avtal, säger Magnus Erlingmark och säger att man vill ha liknande nivåer som ishockeyn har.

Vad händer i förhandlingarna nu, har ni något nytt möte inplanerat?

– Nej. Det är Unionen tillsammans med Arbetsgivaralliansen som styr det här. Vi får ta en diskussion om hur vi går vidare.

Hur tror du att det slutar?

– Jag har ingen aning ärligt talat, jag hoppas att vi kan hitta en lösning på det men det ser inte så ut just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista