Roland Åkesson
Roland Åkesson. Bilden är ett montage. Foto: Sveriges Radio

Roland Åkesson ser tillbaka på 30 år vid makten

1:36 min

Centerpartisten och kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås kommun, Roland Åkesson, ser tillbaka på de 30 år han suttit vid makten. Vid nästa mandatperiod kanske han hoppar av.

– Det är ju väldigt lång tid och jag ser på mina egna barn som nu är 33 och 35 år, de var ju små när jag började och nu har jag barnbarn. Så att, visst det är en väldigt lång tid, säger Roland Åkesson, centerpartist och kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås kommun. 

Solen håller på att bryta igenom molnen när Roland Åkesson går längs med Storgatan i Mönsterås. Här har han gått varje dag i över tre decennier. 1985 skedde ett paradigmskifte i politiken i kommunen. Det gick från att ha varit ett socialdemokratiskt fäste till att plötsligt bli borgerligt. Roland fick då frågan om han ville ställa upp som kommunstyrelsens ordförande och där har han suttit sedan dess. 

Han svänger av ner mot hamnen och ställer sig för att titta ut över Kalmarsund och tänker tillbaka. 

– När jag började här då var det ett sågverk där nere och i dag så är det park och bostäder så det har ju skett mycket under de här åren, säger Roland. 

Vad är du mest stolt över?

– Jag är mest stolt över att vi har 40 procent av rösterna och det i sin tur har ju gjort att vi har kunnat driva en väldigt aktiv politik inom olika områden. 

Kritik från oppositionen är att det saknas platser inom barnomsorgen, vad säger du om det?

– Det känner jag inte igen, vi har ju byggt ut barnomsorgen flera gånger om på de här åren. 

Fast ändå saknas det ju runt 100 platser?

– Jag tror du har samma situation i hela landet. Dels beror det på att du har många nyfödda och sedan har du fått en enorm inflyttning och den inflyttningen kunde inte förutses för ett år sedan.

Om vi tänker på framtiden, hur länge blir du kvar?

– Vi har gjort första året nu på den här mandatperioden och det är väl naturligt att ta ställning till den frågan om ett eller två år hur jag ser på framtiden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista