Moa Lönn, konstnär.
Moa Lönn. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Leran får liv på Teatergalleriet

6:54 min

Keramikern och konstnären Moa Lönn gör sin första soloutställning i hemstaden Kalmar. I Moas händer har leran fått liv i form av filmer och animationer.

Vad har vi för ansvar när det gäller klimathotet och hur bräckligt är livet? Det är frågor som Moa Lönn från Kalmar har funderat på när hon ställer ut på Teatergalleriet i Kalmar. I morgon lördag öppnar hennes första separatutställning i hemstaden.

Moa Lönn är uppvuxen i Kalmar, och som barn till två konstnärsföräldrar var det naturligt för henne att ge sig in i samma värld. Hennes pappa heter Magnus Lönn och är välkänd "ordkonstnär" för många Kalmarbor. Mamma hette Ann Granhammar (numera Ann Grill) och var scenograf på Byteatern.

- Jag såg exempel på att det går att vara kulturarbetare och konstnär och att det är ett sätt att leva, och det kände jag att jag också ville, säger Moa Lönn till P4 Kalmar.

Hon har bland annat utbildat sig i Östra Göinge, på Capellagården och hon gick ut Konstfacks keramik- och glaslinje 2009. Efter ett par år i Kalifornien är hon numera bosatt i Uppsala.

- Man ger mer av sig själv i en mindre stad, som inte är så stor som Stockholm, säger hon, och gläds åt möjligheten att få ställa ut på hemmaplan.

I utställningen på Teatergalleriet visar Moa Lönn bland annat en tvådelad film om björkmätaren, en fjärilsart som anpassade sig till omgivningen i den tidiga industrialismen. När trädstammarna svärtades ner var det den svarta varianten som överlevde. Filmen om björkmätarna blir en berättelse om människans påverkan på naturen och om naturens förmåga att anpassa sig.

- Animationen kan funka som en metafor för evolution, säger Moa Lönn.

Hon har också gjort olika föremål i bränd lera som hon kallar "Ariadnes objekt". Där syftar hon på den grekiska myten om Ariadne som räddade Theseus ur en labyrint genom att ge honom en röd tråd som han kunde följa på sin väg tillbaka. Ledtråden. Det ser ut som delar i ett modellbygge. DNA-kedjor, molekyler. Kanske är det olika delar av en lösning på klimatkrisen Moa Lönn har format? 

Och på en av väggarna hänger mänskliga figurer på rad, i olika positioner och känslotillstånd. Människor som funderar. Som en sorts animation där jag som betraktare själv får bestämma hastigheten från bild till bild. 

Utställningen Flickering Lights på Teatergalleriet i Kalmar öppnar 12 mars och stänger 9 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista