Konstverk.
1 av 3
Öland har flyttat in på Kalmar Konstmuseum i Pia Sandströms färger och material. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Pia Sandström.
2 av 3
Pia Sandström. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Konstutställning.
3 av 3
En rock till personalen som måste sopa undan sanden med jämna mellanrum. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Sandstrand från Öland på Kalmar konstmuseum

2:44 min

I dag öppnar en utställning där en del av Öland har flyttat in på Kalmar konstmuseum. Sex kubikmeter sand, horisonten, himlens och havets färger. Och dikter om Öland av poeten Anna Rydstedt.

Täckjacka
Gummistövlar
Avtryck...

Poeten Anna Rydstedt föddes 1928, i byn Ventlinge på södra Öland. Hon gav ut åtta diktsamlingar och skrev många dikter om ön. Dikter där hon blandar alldagliga bilder med djupare undersökningar av kulturmiljöerna.

Konstnären Pia Sandströms koppling till Öland är den klassiska sommarölänningens, och som konstnär har hon arbetat med att omvandla landskapet på sitt sätt.

– Jag har liksom den här utifrånblicken kan man säga. Det är väldigt mycket färger, och det här storslagna. Men det är också en slags otillgänglighet, att man inte kan nå fram, säger hon till P4 Kalmar.

– Sedan är det väldigt skönt med vidderna, det är behagligt att vistas i.

Under 2015 gjorde Pia Sandström tre ljudverk i samarbete med Statens Konstråd, där ödebyn Dröstorp och Sandby Borg på Öland var två av platserna hon utgick från. Man kunde ladda ner en fil och lyssna på verken förra sommaren och hösten.

Nu är det en visuell utställning inne på Kalmar konstmuseum som gäller, som Pia Sandström har kallat "Blick, dikt, strata (mellan två ögonblinkningar)".

Besökaren kan bland annat vandra upp i sex kubikmeter sand som leder fram till de stora fönstren med utsikt över Kalmarsund.

Pia Sandström har bland annat omvandlat sandens rörelse, som lossnar från strandkanten i Stora Frö/Sandbergen och rör sig fram till piren som sträcker sig långt utanför Beijershamn.

Hon har målat upp färgerna från ön och satt upp en anslagstavla med anteckningar och spår av sina efterforskningar. Bland annat en bit kalksten, sållad jord från Sandby Borg och blyertsteckningar.

– Man kan kalla det för en anslagstavla där man provar olika idéer mot varann, sedan har vissa kommit upp här i större skala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista