Svante Samuelsson
Svante Samuelsson är klubbchef i Kalmar FF och har varit med i förhandlingarna. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio

Svante Samuelsson om spelarnas krav: "Klubbarna har inte råd"

1:21 min

På torsdagen avslöjade P4 Kalmar att allsvenskan hotas av strejk. Nu berättar Svante Samuelsson, klubbchef i Kalmar FF, varför förhandlingarna står still.

De allsvenska fotbollsspelarna vill få till ett nytt kollektivavtal med bland annat höjda pensionsnivåer, något man inte kunnat komma överens om med klubbarna. På torsdagen berättade P4 Kalmar att förhandlingarna, trots hjälp av medlare, går trögt och att en strejk kan störa allsvenskan till våren.

Svante Samuelsson är klubbchef i Kalmar FF och har förhandlat på arbetsgivarnas sida.

– Det känns väldigt tydligt att ingen av parterna vill att det ska bli strejk men vi har svårt att nå fram till varandra i förhandlingarna.

Vilken är den svåraste knuten att lösa upp?

– Vi har kommit överens om en hel del punkter. De två sakerna det gäller nu är en försäkringslösning som ger ett bättre skydd vid långtidsskador och det har klubbarna accepterat, sen vill spelarna ha en utökad tjänstepension från fyra och en halv procent till sex procent och det känner klubbarna att vi tyvärr inte har råd med.

Men om det blir strejk och ni måste skjuta upp matcher, hur ska ni få ihop spelprogrammet?

– Det blir jättesvårt naturligtvis. Möjligt är det säkert men det kommer inte bli bra för varken föreningar eller spelare eller framförallt för publiken som vill titta på matcherna.

Skulle det slå ekonomiskt mot er, med många matcher under kort tid och med mindre folk på läktarna?

– Ja det kan absolut bli en av följderna. Vi har som ambition att komma överens men klubbarna känner att vi har inte råd med de ökningarna som krävs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista