Fören på en roddbåt.
Fören på en roddbåt. Foto: Hasse Holmberg/TT

Två räddade ur vattnet – plockades upp i roddbåt

4:07 min

En man och en kvinna räddades ur vattnet i Mönsterås hamn efter att deras båt kapsejsat. Två kusiner som bor i närheten hörde deras rop och kom till undsättning.

En av kusinerna hörde rop på hjälp utifrån vattnet nära segelklubben. Han och hans bror slog då larm och hämtade samtidigt en egen roddbåt.

När räddningstjänsten kom till platsen hade roddbåten redan tagit sig ut på vattnet och hittat de två nödställda – en man och en kvinna.

Mannen och kvinnan klamrade sig fast vid en upp-och-nervänd båt, och kunde alltså räddas upp i den privata roddbåten.

– Vi vet inte hur olyckan gått till, eller hur länge de legat i vattnet, säger Magnus Klase på räddningstjänsten i Mönsterås.

Räddningstjänsten hade larmats med såväl ambulans, som dykare och helikopter. De nödställda togs direkt om hand på plats, kraftigt nedkylda. Ingen av dem bar flytväst.

Dykarinsatsen blåstes av, men helikoptern tog en extra sväng för säkerhets skull. Inga fler personer rapporteras dock skadade eller saknade.

Mannen och kvinnan fördes till Kalmar sjukhus för kontroll, bägge föreföll oskadda, men alltså kraftigt nedkylda efter tiden i vattnet. 

– Vi vill ge en stor eloge till de här privatpersonerna som gav sig ut med roddbåten och räddade de nödställda, det var väldigt rådigt gjort, säger Magnus Klase.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista